Hlavní obsah

Znovu úspěšný únik, Asgreena dělily milimetry od druhého etapového triumfu za sebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejtěsnější dojezd letošní Tour de France. Až cílová fotografie rozhodla, že vítězem 19. etapy je slovinský cyklista Matěj Mohorič ze stáje Bahrain Victorious, kde je sportovním ředitelem bývalý český cyklista Roman Kreuziger.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 19. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Doslova jen milimetry chyběly k tomu, aby neuvěřitelný kousek předvedl Dán Kasper Asgreen, jenž mohl po 24 hodinách zopakovat etapové prvenství z úniku. Jenže v tříčlenné skupince uprchlíků na cílové pásce v Poligny prohrál finiš, i když spurtoval z první pozice. Unikátní double tak nezískal.

Jásal Slovinec. „Ve mně se teď odehrává spousta emocí. Po tragické smrti Gina Mädera na etapovém Kolem Švýcarska jsme si všichni v týmu prošli těžkými chvílemi. Navíc jsem měl v předchozích dnech na Tour pocity, že sem ani nepatřím, dost jsem se tady trápil. Ráno se mi vstávalo opravdu těžce, cítil jsem děsivou únavu, ale moc mě těší, že konečně mi nějaký únik vyšel a snad jen o centimetr se mi povedlo mít kolo na pásce dřív než dánský soupeř," vykládal Mohorič, jenž si polepšil cca o deset míst ze 72. pozice v celkovém pořadí.

Potvrdily se předpoklady, že 172,8 km dlouhá kopcovitá trať v pohoří Jura nabízela šanci na únik. Bylo jich v páteční etapě několik, finálně úspěšné se nakonec stalo trio, které ještě doplnil v cíli třetí Australan Brad O´Connor.

Skupinu devíti pronásledovatelů přivedl na pásku elitní spurter Belgičan Jasper Philipsen, jenž tak udržel vedení v bodovací soutěži, ale nezískal vysněné letošní páté vítězství, čímž by se stal po legendě Marku Cavendishovi teprve druhým cyklistou v tomto století, který vyhrál tolik etap na jediné Tour.

Ujíždět z hlavního pole se snažil někdo z cyklistů od úplného začátku etapy. Nejtěžší stoupání na Cote d'Ivory zhatilo naděje Clarkea a Campenaertse, kteří jeli nejdéle v úniku. Ale zhruba čtyřicet kilometrů před cílem různé nástupy začaly formovat další uprchlické skupiny.

Asgreen, Mohorič a O'Connor nasadili prudké tempo, utvořili si půl minuty k dobru na partičku pronásledovatelů, v níž se až do finiše udrželi nejen skvělý spurter Philipsen, ale také Laporte, Trentin, Pidcock, Bettiol, Pedersen, van der Poel, Zimmermann a Mezgeč.

Peloton, v němž žlutý dres lídra bez problémů udržel úřadující šampion Dán Jonas Vingegaard, jenž před slovinským rivalem Tadejem Pogačarem vede o 7:35 minuty, měl v té chvíli už desetiminutové manko. Do cíle s třináctiminutovou ztrátou.

Cyklisté, kterých v závodě pokračuje ještě 151, v sobotu vyrazí směrem k poslednímu francouzskému pohoří, Vogézám. A to bude poslední horská etapa, která sice neobsahuje alpské ani pyrenejské velikány, přesto v ní stěží najdete kousek po rovině.

Cyklistický závod Tour de France - 19. etapa (Moirans-en-Montagne - Poligny, 172,8 km):
1. Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) 3:31:02
2. Asgreen (Dán./Soudal-Quick-Step) stejný čas
3. O'Connor (Austr./AG2R Citroën) -4
4. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck)
5. M. Pedersen (Dán./Lidl-Trek)
6. Laporte (Fr./Jumbo Visma) -39
Průběžné pořadí:
1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 75:49:24
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -7:35
3. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) -10:45
4. Rodríguez (Šp./Ineos Grenadiers) -12:01
5. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -12:19
6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -12:50

Reklama

Související témata: