Hlavní obsah

Žralok z Messiny vyhrál po třech letech opět cyklistické Giro. Vítěze etapy diskvalifikovali

Aktualizováno

Domácí cyklista Vincenzo Nibali byl podruhé korunován šampionem Gira d'Italia a vyhrál už čtvrtý závod Grand Tours v kariéře. Růžový dres krále Gira vybojoval i před třemi lety. Závěrečnou jednadvacátou rovinatou etapu z Cunea do Turína vyhrál jiný Ital Giacomo Nizzolo, jenž byl však následně kvůli nebezpečnému spurtu diskvalifikován. Poslední vavřín tak připadl Němci Nikiasi Arndtovi.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

Ital Vincenzo Nibali líbá trofej za vítězství v Giro d'Italia 2016.

Článek

Jednatřicetiletý Nibali byl ještě před páteční etapou průběžně čtvrtý, ale v pátek vyhrál, a když v sobotu vysvlékl z růžového trikotu kolumbijského lídra Estebana Chavese, měl vítězství prakticky jisté. Dnešní okruhy v Turíně provázely přeháňky a po několika pádech přišla zhruba 25 kilometrů před cílem neutralizace etapy.

Elitní vrchař z Astany, přezdívaný "Žralok z Messiny", si proto mohl v poklidu vychutnat závěr třítýdenní dřiny. Do poslední etapy vyrazil i na růžovém kole a do barvy šampiona sladil také ostatní výbavu.

Myslel, že je Giro ztraceno

"Letošní Giro bylo strašně těžké, ale dnes už jsem si to užil. Hlavně včerejšek byl hodně emotivní," řekl Nibali v televizním rozhovoru. Než přišly jeho chvíle v alpských průsmycích, nedával si už moc šancí. "Protrpěl jsem horskou časovku na Alpe di Siusi. Po ní už jsem si myslel, že je celé Giro ztraceno," vrátil se o týden zpět k 15. etapě, v níž ztratil přes dvě minuty.

Nibali je jedním z šesti jezdců, kteří dokázali vyhrát všechny závody Grand Tours. Na Tour de France triumfoval předloni, o rok dříve mu patřilo poprvé Giro a španělskou Vueltu ovládl v roce 2010.

Letošní dramatické Giro mělo nejvíce dočasných majitelů dresu lídra od roku 1981. V čele průběžného pořadí se vystřídalo osm cyklistů - Dumoulin, Kittel, Brambilla, Jungels, Amador, Kruijswijk, Chaves a staronový král Nibali.

Vlastní rekord dnes opět vylepšil australský cyklista Adam Hansen, neboť dokončil už čtrnáctou Grand Tour v řadě. Svou sérii v nejtěžších etapových závodech načal na Vueltě v roce 2011.

Giro d'Italia - závěrečná 21. etapa (Cuneo - Turín, 150 km):
1. Arndt (Něm./Giant) 3:48:18
2. Trentin (It./Etixx-Quick-Step)
3. Modolo (It./Lampre)
4. Porsev (Rus./Kaťuša)
5. De Bie (Belg./Lotto)
6. Savickij (Rus./Gazprom)
7. R. Zabel (Něm./BMC)
8. Grosu (Rum./Nippo)
9. McCarthy (Austr./Tinkoff)
10. Bettiol (It./Cannondale) všichni stejný čas.
Konečné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 86:32:49
2. Chaves (Kol./Orica) -52
3. Valverde (Šp./Movistar) -1:17
4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) -1:50
5. Majka (Pol./Tinkoff) -4:37
6. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) -8:31
7. Urán (Kol./Cannondale) -11:47
8. Amador (Kost./Movistar) -13:21
9. Atapuma (Kol./BMC) -14:09
10. Sivcov (Běl./Dimension Data) -16:20
Bodovací soutěž:
1. Nizzolo (It./Trek-Segafredo) 209 b.
Vrchařská soutěž:
1. Nieve (Šp./Sky) 152.
Nejlepší mladý jezdec:
1. Jungels.
Soutěž týmů:
1. Astana
2. Cannondale
3. Movistar

Reklama

Související témata: