Hlavní obsah

Hvězdy CS:GO si dávají pauzu. Na profesionální hráče doléhá syndrom vyhoření

Praha

Syndrom vyhoření se netýká pouze sportovců, vrcholných manažerů nebo umělců. Potýkají se s ním i profesionální esportoví hráči. Několik hvězd světové scény ve hře Counter-Strike: Global Offensive proto volí pauzu, aby předešlo psychickému vyčerpání z nabitého tréninkového a turnajového programu.

Foto: Sport.cz

Profesionální hráč Lukas "gla1ve" Rossander si kvůli zdravotním problémům dává tříměsíční pauzu.

Článek

Několikaměsíční odpočinek nedávno ohlásil Kjaerbye z elitního týmu North. Důvody jsou jasné: zdravotní problémy. Za slovním spojením se ale podle portálu Playzone schovává právě obava ze syndromu vyhoření. Takzvaný „burnout" vede u hráčů ke ztrátě koncentrace a motivace a je důsledkem dlouhodobého pracovního stresu.

Kjaerbye se se svými pocity podělil s fanoušky přes sociální síť. „Během posledních měsíců jsem zažil bolesti břicha, dýchací potíže, křeče a měl jsem problémy s hraním hry. Došel jsem do bodu, kdy jsem si uvědomil, že musím poslouchat své tělo... Nevím, kdy se vrátím, ale vím, že potřebuji pauzu," napsal nedávno na svůj twitterový účet dánský profesionál.

Dvaatřicetiletý player ale není jediný. Následoval ho další Dán Lukas 'gla1ve' Rossander nebo Švéd olofmeister, bývalý nejlepší hráč světa.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

There is nothing to be afraid of, just go do your thing and demolish your opponent 🔥

Příspěvek sdílený Lukas ‘gla1ve’ Rossander (@gla1ve_csgo),Led 24, 2020 v 10:35 PST

Syndrom vyhoření mezi esportovými hráči je poměrně častým jevem. Podle amerického serveru CBSN jím esportoví hráči trpí dokonce více než sportovci. Nejlepší playeři světa tráví u obrazovky 12 až 14 hodin denně šest dní v týdnu. K tomu je potřeba přičíst náročné cestování na prestižní turnaje po celém světě.

Top 10 momentů posledního kola Tipsport COOL Ligy CS:GOVideo: Playzone.cz

Není proto ojedinělým jevem, že profesionálové jsou na vrcholu své kariéry někdy kolem 25 let. Několik z nich proto kompetitivní scénu v mladém věku opouští a živí se jako profesionální streameři.

Reklama

Související témata: