Hlavní obsah

Někdy tě kluci ani nenechají hrát, pořád je tam otázka sexismu, říká Miley

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je to pocit být ženou ve světě esportu? Jak těžké je prosadit se mezi mužskými konkurenty? Nejen na tyto otázky odpovídá v nejnovějším díle pořadu Fragger na serveru Novinky.cz zřejmě nejvýraznější ženská postava české scény Ljudmila „Miley“ Mikitová.

Nový pořad o esportu FRAGGER vychází každý čtvrtek na serveru Novinky.czVideo: Novinky

 
Článek

Streamerka, analytička, a převážně také hráčka populární střílečky CS:GO Mikitová se nedávno neúspěšně pokoušela postoupit do prestižní ženské soutěže ESL Impact. „Pokouším se už nějakou dobu. Je to trochu depresivní, že tam stále nejsem, ale budu to zkoušet i nadále,“ věří ambasadorka libereckých Sinners, že se jí mezi světovou elitu nakonec postoupit podaří.

„Konkurence tam je. V Impactu holky podepisují Tier 1 týmy, takže se hraním pak dá slušně živit. Není to ale stejné, jako když jste kluk a sníte o tom, že porazíte NAVI (jeden z nejlepších světových týmů pozn. red.). U nás holek ten rozdíl není takový,“ srovnává Miley konkurenci v mužské a ženské scéně.

V esportu nicméně není až tak ojedinělé, že jsou ženy nějakým způsobem součástí mužských týmů nebo že proti nim přímo soutěží. „Některé holky mají za cíl být nejlepší hráčkou a jsou s tím spokojené. Jiné ale mají sen, že by chtěly hrát proti lepším mužským týmům, nebo se i do nějakého dostat,“ prozradila v pořadu Miley.

Ve světě je hned několik hráček a trenérek, které se v mužské konkurenci dokázaly prosadit. Sasha „Scarlett“ Hostynová například vyhrála turnaj pod záštitou MOV (Mezinárodní olympijský výbor) ve strategické hře StarCraft. Devětadvacetiletá Kanaďanka během úspěšné kariéry vydělala kolem 10 milionů korun. Americká trenérka Christine „potter“ Chiová nedávno dovedla mužský tým k titulu mistrů světa ve hře Valorant. Příkladů je ale mnohem víc.

I tak to ale ženy v mužském prostředí nemají lehké. „Když se sama napojíš do hry, tak je velká šance, že tě kluci nenechají ani hrát. Pořád je tam otázka sexismu,“ říká Mikitová.

Co dalšího zaznělo v pořadu Fragger, který vychází na serveru Novinky.cz každý čtvrtek? Čemu dalšímu se Miley věnuje, aby se dokázala v esportovém prostředí uživit? A co říká na toxické prostředí na herních serverech? Celý díl si pusťte ZDE.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.