Hlavní obsah

Přelomové rozhodnutí? Videohra byla schválena jako vhodná léčba proti dětské ADHD

Některé děti v USA by od lékařů brzy mohly dostat zvláštní recept. Videohra EndeavorRX byla totiž nedávno schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv jako možná terapie při léčbě poruchy pozornosti s hyperaktivitou ADHD.

Foto: Sport.cz

Hra EndeavorRX bude pomáhat dětem při léčbě ADHD. Zdroj: Youtube @DT Gaming

Článek

Hra EndeavorRX, dříve známá jako Project Evo, je vhodná při léčbě hyperaktivity a pozornosti u dětí ve věku 8-12 let. „Je vhodná jako první herní terapeutické zařízení ke zlepšení pozornosti u dětí s ADHD," schválil nedávno americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv.

Hráči ve videohře létají plavidlem skrz překážkovou dráhu. Při sbírání předmětů se přitom musí vyhýbat různým nebezpečím. Podle serveru NBC budou lékaři dětem doporučovat, aby hru hrály 25-30 minut denně, pět dní v týdnu po dobu přibližně jednoho měsíce.

EndeavorRX byla speciálně vyvinuta pro boj s tímto dědičným neurovývojovým syndromem. Hra se tak v reálném čase přizpůsobuje dětským hráčům a dokáže upravovat svou obtížnost s cílem přizpůsobit pacientům léčbu. Pracoval na ni tým vědců a lékařů z bostonské firmy Akili Interactive Labs.

„Používáme technologii, jejíž pomocí se zaměřujeme na neurologické funkce. A to vše formou zábavy," uvedl Eddie Martucci, generální ředitel společnosti Akili.

Reklama

Související témata: