Hlavní obsah

Chladný seveřan na české lavičce? Fina přemohlo dojetí. Pak oznámil nečekaný konec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prokletí čtvrtých míst prolomeno, český florbal zažívá po sedmi letech medailové oslavy! Na světovém šampionátu v Helsinkách otočili svěřenci trenéra Petriho Kettunena souboj o bronz se Švýcarskem a vítězná trefa Filipa Langra odstartovala bronzovou euforii. V průběhu oslav pak finský trenér oznámil, že s florbalem končí.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Ani reprezentační kouč Petri Kettunen neutekl oslavné spršce sektu.

Článek

Helsinky (od našeho zpravodaje) - Zklamání z bolestivě ztraceného semifinále proti domácím hodili Češi za hlavu, i když se svým věčným rivalem ze Švýcarska ještě v úvodu třetí třetiny prohrávali 1:3. „Nebudeme si nalhávat, že tam nebyly myšlenky, že už se to nemusí povést," přiznával Marek Beneš.

Jenže po snížení Matěje Havlase právě nejlepší kanonýr českého týmu při power play v předposlední minutě srovnal a v prodloužení nachystal vítěznou trefu pro Langra.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

„Martin Kisugite mi to dal na střed, viděl jsem, že tam je Filip i Matěj Havlas a byl jsem strašně rád, že to tam padlo, protože už jsem v prodloužení hodně tahal nohy," neskrýval Beneš, jenž v Helsinkách nasázel sedm gólů, byť měsíc a půl před turnajem kurýroval zraněné koleno. A teď se probil i do All Stars týmu turnaje stejně jako brankář Lukáš Bauer.

„Nevěděl jsem, jestli tu budu vůbec moct hrát, tak jsem hlavně rád, že jsem turnaj odehrál celý. A All Stars? Ohromná pocta. Asi to docením až časem," přiznával.

Neřízená česká radost přišla v páté minutě prodloužení, celý tým se nahrnul na hřiště. A Kettunen? Dojetí na něm bylo znát na první pohled. „Já se po vítězném gólu jen podíval na Peteho. Finská nátura je studenější, ale všichni tři se extrémně radovali," viděl kapitán Tom Ondrušek.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Martin Kisugite dává napít z poháru pro bronzové medailisty Marku Benešovi.

„Je to pro mě hodně emotivní. Kluci mají u mě obrovský respekt za to, jak hráli a jak se za stavu 1:3 dokázali vrátit do zápasu," ocenil kouč, jenž před pěti lety dovedl Finy ke zlatu. A vypíchl jednoho hrdinu vyřazovacích bojů – gólmana Lukáš Bauera.

„Nejlepší brankář na tomto turnaji. V každém zápase, do kterého nastoupil, předvedl úžasný výkon," smekal před jedním z mála zkušených hráčů v hodně mladém týmu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený IFF Floorball (@iff_floorball)

Však Ondrušek byl jediným členem kádru, který už bronzovou radost zažil v roce 2014. „Strašně mi na tom záleželo. Vybral jsem si florbal jako kolektivní sport, protože kolektiv miluju a tenhle byl skvělý. Moc mi přirostl k srdci," oceňoval.

O týmové jednotě mluvil každý z hráčů a neznělo to jako fráze, které přicházejí po každém úspěchu. „Sedli jsme si neuvěřitelně lidsky, týmová chemie fungovala. Víme, že máme kvalitní hráče a do budoucna na čem stavět. Brány semifinále se musí otřásat, protože my máme tým na to, abychom hráli o titul," je přesvědčen další útočník Josef Rýpar.

Jenže už u toho nebude Petri Kettunen. V průběhu sobotního večera na svém Facebooku oznámil, že se po 35 letech loučí s florbalem. „Tohle je konec jedné úžasné cesty. Krásné vzpomínky, vítězství, porážky a extrémně milí lidé, kteří kolem mě po celou dobu byli," napsal ke své fotografii 51letý trenér a poděkoval svým asistentům a rodině.

Reklama