Hlavní obsah

Finská florbalová legenda Kohonen ukončil kariéru

Helsinky

Finská florbalová legenda Mika Kohonen ukončil kariéru. Třiačtyřicetiletý útočník, který je rekordmanem s 11 účastmi a 60 zápasy na světových šampionátech, si 7. prosince v duelu finské ligy za Happee Jyväskylä proti AIF přetrhl achilovku a nyní se rozhodl bohatou hráčskou kariéru uzavřít. Na prosincovém mistrovství světa v Helsinkách, které bylo přeloženo z loňska kvůli pandemii koronaviru, se už nepředstaví. Bude působit jako asistent trenéra švédské Storvrety.

Foto: ČFbU

Finský florbalista Mika Kohonen se ve 43 letech rozhodl ukončit aktivní kariéru

Článek

"Dospěl jsem k jasnému přesvědčení, že konec kariéry je jediné správné řešení. Florbal nikdy nepřestanu milovat. Znamená pro mě všechno. Dříve by mě ani nenapadlo, že bych mohl hrát 23 let za finskou reprezentaci," uvedl Kohonen v tiskové zprávě Finské florbalové federace.

Kohonen nechyběl na světových šampionátech od roku 1998 a získal čtyři zlaté, pět stříbrných a dvě bronzové medaile. Za reprezentaci sehrál 194 zápasů a nasbíral v nich 255 bodů za 86 branek a 169 asistencí. Se 78 body je třetím nejproduktivnějším hráčem historie MS a s 50 asistencemi rekordmanem spolu se Švýcarem Emanuelem Antenerem. Pětkrát byl vyhlášen nejlepším florbalistou světa.

Ve Finsku hrál také za SPV Seinäjoki a ve Švédsku za Balrog, Storvretu a FC Helsingborg. Čtyřikrát vyhrál švédskou ligu. Pětkrát byl zvolen do All Star týmu mistrovství světa. Získal i bronz na Světových hrách v roce 2017.

Reklama