Hlavní obsah

Florbalisté se rozloučili s nadšenou Ostravou exhibicí proti Itálii

OSTRAVA

Čeští florbalisté ve středu uzavřeli své účinkování v úvodní časti světového šampionátu zápasem s outsiderem z Itálie a své loučení opepřili atraktivní kanonádou. Tým Zdeňka Skružného bez ohledu na výsledek 12:2 obsadil ve skupině A druhé místo a v sobotu odpoledne (16:10) bude bojovat v pražské O2 Areně o postup do finále s Finskem.

Článek

Ani při posledním vystoupení českých florbalistů v základní skupině nechyběla v ostravské ČEZ Areně vynikající atmosféra a více než čtyři tisícovky diváků poprvé rozjásal po necelých čtyřech minutách obránce Garčar, který s přehledem proměnil trestné střílení nařízené po faulu Italů při českém průniku. Zastřelování českého týmu ukončil po necelých devíti minutách Kožušník, jenž nasměroval do mezery u italské tyče žabičku Cepka.

Exhibiční pojetí ze strany českých hráčů přineslo další branku až po polovině třetiny, kdy po střele Sikory dorazil míček do italské branky Fridrich. Když hned z prvního útoku po buly zařídil další branku Sladký, byli Italové na ručník a trenér Tomatis raději své hráče zklidnil oddechovým časem. A hosté do první přestávky již neinkasovali, byť to nebylo jejich zlepšenou hrou, jako snahou českého týmu o co nejefektnější kombinace. Gólman Kafka, který nastoupil ke druhému utkání na MS, byl bez práce a při sledování dění na polovině soupeře měl dokonce čas na diskuse s rozhodčím.

Koncentraci udrželi

Kanonáda pokračovala i v prostřední části, i když čekali diváci na gól šest minut. Střelnici otevřela kombinace na jeden dotek po ose Fridrich - Sikora - Zálesný, vzápětí Ostřanský přiťukl Kožušníkovi, který bez problémů přidal další gól. První start na mistrovství si okořenil brankou obránce Slaný a vzápětí při české přesilovce pak zaznamenal druhý gól Fridrich. V závěru třetiny Fridrichovo nahození do brankoviště sklepl do italské sítě Sikora, slabší chvilku si v poslední minutě vybral Kafka, jemuž propadla za záda ojedinělá střela Italů.

Ve třetí třetině už nechal kouč Skružný odpočívat první útok Kožušník, Cepek, Ostřanský a do hry se dostali všichni náhradníci - obránce Nesměrák a útočníci Fojta se Skalíkem. Češi na začátku poslední třetiny nevyužili další přesilovku, při níž Zálesný dvakrát pálil jen do gólmana, diváky ale brzy na to potěšil výstavní trefou Sikora. Italové vytěžili z minima maximum ve druhé polovině třetiny, kdy Pondaco nejprve orazítkoval břevno a v 55.minutě překonal Kafku D'Agostini. Tečku za zápasem ale udělali Češi. Nejprve zvýšil Novotný a 33 sekund před koncem účet uzavřel po Novotného přihrávce Folta.

"Chtěli jsme odehrát důstojný zápas. Měli jsme trochu obavy, aby hráči dokázali udržet koncentraci, užívali si ale hru stejně jako diváci," vzdal český kouč Zdeněk Skružný hold ostravskému publiku, které po skončení utkání vyprovodilo florbalisty aplausem vstoje. Hráči diváky na oplátku pozdravili nápisem Děkujeme Ostravo!!! sestaveným z panelů, které drželi nad hlavami.

Česko - Itálie 12:2 (4:0, 5:1, 3:1)
Branky a asistence: 5. Garčar z tr. střílení, 9. Kožušník (Cepek), 13. Fridrich (Sikora), 14. Sladký (Novotný), 26. Zálesný (Sikora), 28. Kožušník (Ostřanský), 30. Slaný (Novotný) 31. Fridrich (Novotný), 38. Sikora (Fridrich), 48. Sikora (Zálesný), 57. Novotný, 60. Folta (Novotný). - 40. Mutti (Capoprese), 55. D'Agostini (Terlizzi). Vyloučení: 0:2, využití: 1:0. Rozhodčí: Baumgartner, Kläsi (oba Švýc.). Diváci: 4099.
Česko: Kafka - Jakůbek, Garčar, Trnavský, Chrápek, Slaný, Folta - Kožušník, Cepek, Ostřanský - Zálesný, Fridrich, Sikora - Richter, Novotný, Sladký. Trenér: Skružný.
Itálie: Cazzato - Felix, Beffa, Fantuz, Boggia, Unterhofer, Agrusti - Terlizzi, D’Agostini, Santoro - De Icco, Pellegrini, Mutti - Amstutz, Mori, Pondaco. Trenér: Tomatis.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.