Hlavní obsah

Kvalifikace MS florbalistů byla ze začátku února odložena kvůli koronaviru

Kvalifikace mistrovství světa florbalistů se kvůli hrozbě šíření varianty koronaviru omikron na začátku února hrát nebude a byla přeložena na pozdější termín. Česká reprezentace se měla od 2. do 6. února představit na turnaji v italském městě Lignano Sabbiadoro poprvé pod vedením nového trenéra Jaroslava Berky. Mezinárodní florbalová unie odložila i další část evropské kvalifikace naplánovanou na stejný termín do polského Lóchowa a severoamerickou, která se měla hrát ve Fort Worth v USA od 25. a 26. února.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Martin Kisugite dává napít z poháru pro bronzové medailisty Marku Benešovi.

Článek

IFF má předběžné v plánu, že by se odložené evropské turnaje měly hrát okolo 25. až 28. května, kam už byl v prosinci přeložen třetí evropský kvalifikační turnaj v lotyšské Valmieře. Český tým, který loni v prosinci na světovém šampionátu v Helsinkách získal bronz, bude v kvalifikaci hrát v základní skupině E s outsidery Slovinskem, Španělskem a Itálií a na závěr v duelu o konečné umístění proti týmu ze skupiny F (Německo, Slovensko, Rakousko a Pobřeží slonoviny).

Mistrovství světa ve švýcarských městech Curychu a Winterthuru se hraje letos od 5. do 13. listopadu. Z tradičního prosincového termínu bylo přesunuto kvůli kolizi se světovým šampionátem ve fotbale v Kataru. Asijsko-oceánská část kvalifikace se bude hrát v Singapuru od 30. května do 5. června.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Radost Adama Hemerky z jeho premiérový trefy v dospělé reprezentaci.

Mezinárodní federace přihlédla k tomu, že se v jednotlivých soutěžích množí odklady zápasů z důvodu koronaviru a některé země hrozí úplným zastavením soutěží. Od poloviny prosince se podle ní situace s variantou omikron dramaticky změnila.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Euforie Filipa Langra po vítězném gólu.

Jednotliví účastníci se stavěli k situaci různé, od přání hrát v původním termínu, odložit turnaje či úplné zrušit kvalifikaci. "Bylo to velice těžké rozhodování s vědomím všech souvisejících dopadů pro organizátory a týmy a bez jakýchkoliv zaručených alternativ. Nicméně bylo jasné, že to bylo v tuto chvíli nejzodpovědnější rozhodnutí," řekl prezident IFF Tomas Eriksson.

Reklama

Související témata: