Hlavní obsah

GLOSA: Přicházejí nové pořádky? Tahle česká parta je může změnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaujatého florbalového fanouška musel pohled na vystoupení českých mladíků při mistrovství světa v Helsinkách zahřát. Však uniformita finálových zápasů může bavit jen fanoušky dvou severských velmocí, Švédi s Finy si to o zlato rozdali poosmé za sebou. A právě parta kolem Filipa Langra, Matěje Havlase či Adama Heverky má potenciál zdánlivě neprostupný skandinávský dvojblok rozbít.

Foto: Sport.cz s využitím Český florbal/Martin Flousek

Čeští florbalisté na MS v Helsinkách.

Článek

Částečně to bylo riziko, částečně z nouze ctnost. Jedenáct nováčků na světovém šampionátů, vesměs letošních či loňských juniorů byla nevídaná obměna. Jenže pár jmen vypadlo ze hry po revoltě části reprezentace po minulém šampionátu v Praze, naopak dvěma světovými tituly v juniorské kategorii si mladíci minimálně o test mezi dospělými hlasitě řekli.

A dopadl nad očekávání. Při Euro Floorball Tour v Plzni získal omlazený tým skalpy Švédska i Finska, a tak měl kouč Petri Kettunen dost argumentů přibalit do kádru pro světový šampionát hráče vrcholnou seniorskou akcí zatím nepolíbené.

Jejich křest ohněm žádné výrazné popálení nepřinesl. Vedeni skvělým Lukášem Bauerem v brance, kanonýrem Markem Benešem či kapitánem Tomem Ondruškem na sebe dokázali brát zodpovědnost, se zdravou drzostí své generaci vlastní si troufali na zkušené soupeře. Však v zápase s Finskem byl mezi oběma výběry nevídaný rozdíl v průměru pěti let.

Tým zkrátka obstál a nejde jen o zisk medaile, prodloužení zápasu se Švýcarskem se mohlo přiklonit na jakoukoliv stranu. Ale do posledních vteřin výsledkově vyrovnaná semifinálová partie s Finy i zvládnutý obrat v duelu o bronz ukazují, že mužstvo má silné jádro.

Jistě, ze všech talentovaných mladíků se stanou opory klubů v elitní švédské lize, sebevědomí seveřané se teď nezačnou před souboji s Českem třást. Ale na dalším šampionátu, který se uskuteční ve Švýcarsku příští rok kvůli kolizi s fotbalovým MS už v listopadu, můžou nároky fanoušků na tým stoupat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

Kádr posílený helsinskou zkušenosti už by za cíl neměl mít jakoukoliv medaili, ale finálovou účast. Kvality na to má.

A dík patří i loučícímu se kouči Petrimu Kettunenovi. Střet odlišných mentalit měl po minulém šampionátu více obětí v hráčském i trenérském týmu, než by při zdatnější komunikaci bylo třeba. A v případě neúspěchu v Helsinkách by mu to jistě kdekdo připomněl.

Jenže rozpad reprezentace dokázal Kettunen zastavit a využít k zabudování nových jmen, které by stejně časem muselo přijít. A výtky směrem k absenci emocí na lavičce? Stačilo se podívat na slzy koulející se po jeho tváři po bitvě o bronz…

Český florbal teď čeká nelehký úkol co nejrychleji vybrat jeho nástupce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články