Hlavní obsah

Uklízejí a starají se o domácnost, aby žily svůj florbalový sen

VÄSTERAS

Idyla fotbalových či hokejových reprezentantů, kteří se při zahraničních angažmá mohou naplno věnovat svému sportu, je na hony vzdáleno florbalové realitě. Obě legionářky z české reprezentace na mistrovství světa ve švédském Västeras Jana Christianová a Terezie Párysová si vedle tréninků a zápasů potřebují najít i civilní práci.

Foto: ČFbU

Gólmanka Jana Christianová své zkušenosti z Finska uplatňuje i na mistrovství světa.

Článek

Brankářce Christianové, která před sezónou odešla do finského Porvoo, se to zatím úplně nedaří. „Vzhledem k tomu, že neumím finsky, tak jsem toho moc dělat nemohla. Dělala jsem uklízečku nejdřív jako brigádu v autosalónu, pak jsem dostala práci v úklidové firmě, ale odtamtud se přes měsíc neozvali, takže moc nevím, na čem jsem,“ krčí rameny.

„V podstatě jsem bez peněz, od klubu nic nedostáváme, ale platí za mě výdaje jako nájem, protože jinak bych tam opravdu nemohla vyžít,“ líčí devatenáctiletá brankářka, která ví, že celou sezónu bez práce nevydrží. „Náklady jsou tam vyšší, až budu mít smlouvu, musím si do ní dát, že potřebuju práci. Jinak bych musela odejít, i když hodně nerada,“ připouští.

V Česku byla zvyklá na vyšší životní úroveň, ale pro svůj florbalový sen takovou oběť podstoupila ráda. „Já tam vždycky chtěla hrát, finské hráčky mě motivují nejvíc, ráda proti nim chytám,“ ujišťuje, i když první tréninky na severu bolely. „Měla jsem spoustu ,berušek´ na rukou i nohou, odcházela s modřinami, ale už se víc chráním potítky a je to lepší,“ vykládá.

Pětadvacetiletá obránkyně Párysová si zase zamilovala Švýcarsko. „Pokud do ciziny, tak jsem vždycky chtěla tam,“ vypráví nadšeně. I bakalářskou práci na Technické univerzitě v Liberci psala o srovnání českého a švýcarského florbalu. Pak pokračovala studiem ekonomie, ale ve švýcarském Zugu své znalosti moc uplatnit nemůže, na částečný úvazek tam pomáhá v domácnosti.

„U nás bych to nedělala, ale pro Čecha je tam těžké se uchytit v jakékoliv práci, navíc v ekonomické branži, i když se německy celkem dorozumím,“ přiznává. „Dohoda s týmem je taková, že když mi neseženou adekvátní práci, abych si vydělala na bydlení a jídlo, tak mi to doplácejí. To je momentální stav, který se ale snažíme změnit, aby se ten výdělek zvýšil,“ říká Párysová.

Čím se živí další reprezentanky
Hana Váňová - finanční poradkyně a ekonomka
Zuzana Macurová - projektantka elektra
Lenka Bartošová - výroba funkčního a cyklistického oblečení
Klára Rozumová - manažerka v IT firmě
Ilona Novotná - fyzioterapeutka
Zuzana Jelínková - zaměstnankyně FBŠ Bohemians
Magdalena Šindelová - specialistka věrnostního programu ČSA
Denisa Billá si momentálně práci hledá, ostatní hráčky studují.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.