Hlavní obsah

Zahnat černé vzpomínky! Extrémně nebezpečný sok už Čechy dokázal opařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrádný soupeř číhá na české florbalisty ve středečním čtvrtfinále mistrovství světa v hale IFK Helsinky (od 14:30 SEČ na ČT sport). Proti Lotyšům budou svěřenci finského kouče Petriho Kettunena favority, ale řada hráčů má ve vzpomínkách uloženou porážku 3:4 na minulém světovém šampionátu v Praze, kapitán Tom Ondrušek i prohru 4:5 z mistrovství světa v roce 2012, která nastartovala tehdejší český propadák.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Kapitán české florbalové reprezentace Tom Ondrušek, za ním trenér Petri Kettunen.

Článek

Helsinky (od našeho zpravodaje) – „Je to papírově nejtěžší soupeř, kterého jsme mohli dostat, jsou extrémně nebezpeční. Před těmi devíti lety nás spíš ubili, teď už hrají mezinárodní florbal a mají velmi důraznou obranu,“ očekává Ondrušek hodně fyzický zápas. Ne nepodobný tomu, kteří Češi zažili v závěrečném duelu skupiny s Norskem.

„Jen Lotyši asi nebudou hrát tak ofenzivně. Když nebudou mít balonek, nebudou dávat góly, to je jednoduché. I když nás to třeba nebude bavit,“ očekává Ondrušek. „Ale když k našemu výkonu přidáme ještě tak deset procent, tak věřím, že si postup pohlídáme,“ říká kapitán. Semifinále hráli Češi na posledních čtyřech šampionátech.

Lotyši se museli do čtvrtfinále prokousat přes předkolo, ale nedá se říct, že by je zápas a Kanadou stál moc sil, když zámořského soka rozstříleli 16:3. Předtím jasně podlehli Finsku i Švédsku a remizovali s Dánskem.

„Pro nás to bude zatím nejdůležitější zápas na turnaji,“ ví Kettunen. „Lotyši jsou velmi dobře nachystaní, ale důležitá je naše hra, která by měla mít vzestupnou tendenci,“ zdůrazňuje finský kouč, podle něhož bude důležitá kvalitní obrana. Ta zatím český tým zdobí, proti německým outsiderům neinkasoval, od Švýcarů dostal dva góly, od Lotyšů tři.

V případě vítězství by Češi v pátek od 17:45 hráli semifinále už v Hartwall areně proti domácímu týmu. „Pokud někam cílíme, musíme porazit každého. A když souboj s Lotyšskem zvládneme, bude to pro nás i dobrý test pro semifinále,“ burcuje Ondrušek.

Reklama

Související témata: