Hlavní obsah

Berbr sledoval dva předsedy u soudu. S Fouskem bude FAČR hnít, prohlásil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný předseda fotbalové asociace Petr Fousek a jeho předchůdce v této funkci Martin Malík vypovídali jako svědci ve čtvrtek u plzeňského soudu v kauze Šváb, která se točí kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra. Ten jako obvykle seděl v soudní síni na svém místě. „Jsem rád, že jsem podporoval Martina Malíka,“ glosoval Berbr oba výslechy.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pokračuje hlavní líčení s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem, který s dalšími lidmi čelí obžalobě za korupci.

Článek

Má vůbec Petr Fousek před soudem vypovídat? To se hned na úvod řešilo, protože současný nejvyšší muž českého fotbalu v době, do které spadá tato kauza, pracoval v Řecku. Berbrův obhájce Michal Sýkora mínil, že Fouskův výslech je nezákonný. Soudce Vladimír Žák jeho námitku nepřijal a poukázal na to, že nikdo nemůže vědět, čeho se chce soud jednotlivými výpověďmi dopátrat.

Fousek, jenž přiznal, že prošetřované možné manipulování zápasů zná pouze z médií a zprostředkovaně, byl dotazován na svou neúspěšnou kandidaturu na předsedu FAČR v roce 2017. „Byl jsem rozhodnutý, že pokud neuspěji, nechci v českém fotbale zůstávat,“ prohlásil šedesátiletý funkcionář. Poté popisoval, jak se rodila jeho kandidatura v roce 2021 a co bylo potřeba změnit. „V jednom rozhovoru jsem četl, že se změnilo všechno. Co všechno?“ ptal se soudce Žák. „Bylo potřeba řídit svaz demokratičtěji. Změnili jsme struktury, kontrolní mechanismy a procesy. Změnili jsme i nějaké orgány, řády, předpisy, upravily se stanovy, přišly personální výměny,“ vypočetl Fousek.

Současný šéf FAČR zmínil, že do roku 2017 prostřídal v asociačních strukturách různé funkce, před odchodem do Řecka jako vyslanec UEFA a FIFA byl poradcem tehdejšího předsedy Miroslava Pelty. Na konkrétní stížnosti ze strany klubů, krajů nebo okresů si nevzpomněl, ani v případě rozhodčích.

Foto: Jan Malý, Sport.cz

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek u soudu s Berbrem.

Řeč logicky přišla na jeho vztah s hlavním obžalovaným Romanem Berbrem. „Znám se s ním od 90. let, naše funkce se vyvíjely. Komunikovali jsme spolu normálně, pak ale ve volbách podporoval mého protikandidáta pana Malíka,“ zmínil Fousek. „Do roku 2017 byl náš vztah korektní, od roku 2017 silně protikladný. Podporoval jiného kandidáta, dramatické to není. Soupeření ve volbách přináší momenty, které se vám nelíbí,“ dodal.

Vztahy Pelty s Berbrem podle Fouska? „Někdy přátelské, někdy napjaté, někdy korektní,“ odvětil na dotaz soudce.

Žáka zajímaly i pravomoci místopředsedy fotbalové asociace. Ptal se i na případ reprezentačního trenéra. V úterý řešil výkonný výbor pozici současného stavitele národního mužstva Jaroslava Šilhavého, před pěti lety měl tehdejšího kouče reprezentace Karla Jarolíma vyhodit sám Berbr v letadle po debaklu v Rusku. „Znám to jen z médií, zásadní otázky musí schvalovat výkonný výbor, my jsme ho svolali,“ uvedl Fousek.

Státní zástupce Jan Scholle o průběhu soudu s Romanem Berbrem a spol.Video: Sport.cz

Berbrův obhájce Sýkora cílil své dotazy na komisi rozhodčích, která spadá pod fotbalovou asociaci. Fousek popisoval, že všichni kandidáti na předsedu v roce 2021 měli ve svých návrzích jako šéfa sudích Radka Příhodu. Podotkl, že kluby se zajímají o komisi rozhodčích, ale nemají ani právo někoho vetovat.

Sýkora se ho pak přímo zeptal, zda proběhla schůzka mezi ním, Příhodou a šéfem Slavie Jaroslavem Tvrdíkem, kde by se řešila budoucnost Příhody, který začátkem července tohoto roku rezignoval. Když Fousek obšírně odpovídal, vyzval ho soudce Žák, ať odpoví jasně. „Ano, proběhla,“ přiznal Fousek.

Z dalšího doptávání vyplynulo, že nikdo další se zmíněné schůzky neúčastnil. Sýkora se ptal na šéfa Baníku Ostrava Václava Brabce, místopředsedu Sparty Františka Čupra a předsedu Viktorie Plzeň Adolfa Šádka. „Ne,“ odvětil třikrát Fousek.

Před soudem strávil dvě hodiny, na závěr byl konfrontován s tím, zda výkonný výbor uvažoval o tom, že by byl teď trenérem reprezentace Jindřich Trpišovský ze Slavie. Fousek odpověděl stejně jako v úterý, tedy že ne.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr a jeho obhájce Michal Sýkora u plzeňského soudu.

Jeho výstup komentoval obžalovaný Roman Berbr: „Připadalo mi, že dotazy jsou takové, aby nám řekl co nejvíc negativních věcí. Nevím, jestli se k tomu mám vyjadřovat. Zničilo mě to. Demokracie je stejná jako za mě. Buď umíte sehnat hlasy, nebo ne. Vyhození trenéra Jarolíma v letadle? Takhle jsem to stoprocentně neřekl, řekl jsem to Martinu Malíkovi, schvaloval to výkonný výbor. Takový byl můj styl. Já bych neudělal, abych svolal mimořádný výkonný výbor, který by potvrdil trenéra reprezentace ve funkci. Petr Fousek neumí říct ano, nebo ne. S kluby diskutuje stejně jako my. Z jeho obecných formulacích jsem šišatý. Řekl jedinou relevantní věc, že kauzu zná jen z novin. To je vše.“

Když pak domluvil druhý svědek Martin Malík, Berbr znovu využil prostor, který dostal. „Málokdo ví, že Martin Malík byl nejpracovitější předseda za posledních dvacet let. Všichni musí po dnešku vědět, že když si FAČR nechá Petra Fouska, bude hnít zevnitř. Jsem rád, že jsem podporoval Martina Malíka,“ konstatoval hlavní obžalovaný.

Za vlády Malíka (prosinec 2017 - červen 2021) došlo k prošetřovaným zápasům ve třetí a druhé lize, vyvádění peněž z Plzeňského krajského fotbalového vazu a zátahu na Berbra a spol. „Dozvěděl jsem se o tom z médií. Předtím jsem o tom neměl žádné informace ani v podobě spekulací,“ uvedl tehdejší nejvyšší muž českého fotbalu.

Jak vnímal Berbra? „Měl velký přehled nejen v oblasti rozhodčích, aktivně se o fotbal zajímal. Byl tvrdý, neústupný, šel si za svým. Když jsem ale měl věcné a logické argumenty, dokázal ze svých pozic ustoupit,“ popsal Malík. Dalšího obžalovaného Romana Rogoze, bývalého sportovního ředitele Slavoje Vyšehrad, blíž dle svých slov neznal. „Maximálně jsme se pozdravili, v užším kontaktu jsme nikdy nebyli,“ zdůraznil.

Foto: Jan Malý, Sport.cz

Předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Petr Fousek vypovídá u soudu s Berbrem.

Malík přiznal, že věci ohledně komise rozhodčích konzultoval i s nejsilnějšími českými kluby Spartou, Slavií a Plzní. Tu vedl bývalý reprezentant Jozef Chovanec. „Bylo pro mě zklamáním, že Roman Hrubeš v ní nechtěl být, i když nejprve souhlasil. Nakonec jsem ho přemluvil, aby tam působil. Zpětně to beru jako chybu,“ řekl Malík.

Důvod? „Byl přesvědčen, že nemá dostatek prostoru pro svou práci, což byl rozvoj videa,“ vysvětlil Malík, který nevěděl, proč Hrubeš nerezignoval sám, když v komisi původně ani nechtěl být, a byl odvolán. Už během minulých líčení u soudu se řešilo, jaký vliv na jeho odvolání měl Berbr.

Malík vysvětloval i to, proč kandidoval v roce 2017 na předsedu. Ve fotbalovém prostředí už se předtím několik let pohyboval. „Vnímal jsem se jako někoho, kdo je nekonfliktní. Nikdo nebyl vůči mně vyhraněný, nebyl jsem pro někoho persona non grata. Neměl jsem s nikým kontakty ani vazby. Přicházel jsem zvenčí, mohl jsem pomoct,“ řekl u soudu.

Zároveň přiznal, že se po zvolení ptal Berbra na jeho zázemí. „Vysvětlil, že podniká ve stavebninách a jak byl historicky zabezpečen. Neměl jsem nikdy důvod o tom pochybovat,“ prohlásil. Po policejní akci na podzim 2020 nechal udělat na asociaci audity a zároveň vše konzultoval s UEFA.

Reklama