Hlavní obsah

Nebyl jsem svačinářka, prohlásil Berbr a pustil se do policie. Vypovídal i kouč Bohemians

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud s Romanem Berbrem a spol. v kauze Šváb zdaleka nekončí. V úterý vypovídal z pozice svědka bývalý místopředseda komise rozhodčích FAČR Martin Wilczek. Uvedl, že s Berbrem, v té době místopředsedou svazu, řešil různé věci kolem sudích, vyslechl si jeho postřehy a návrhy. Během úterý došlo i na slovní potyčku mezi soudcem a Berbrovým obhájcem, sám obžalovaný měl tradičně dva krátké, ale výživné proslovy. Na závěr se pustil i do policie. Odpoledne vypovídal současný trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Foto: Sport.cz
Článek

„Řešili jsme vzájemné názory, měl o rozhodčích největší přehled v Česku, třeba i o krajích. Dával nám návrhy. Nevybavuji si, že by nás Berbr tlačil do nějakého jména nebo lobboval. Potkávali jsme se, bavili se, ale nic jiného.,“ řekl Wilczek o Berbrovi, jenž byl z pozice člena výkonného výboru de facto jeho nadřízeným.

Wilczek byl v komisi za předsedy Jozefa Chovance. Vyšetřovatelé ho označili za muže, který plnil pokyny v duchu absolutní podřízenosti. Podle spisu měl na Berbrův popud měnit delegace či zajišťovat zapsání určitých lidí, například právě na seznam delegátů.

„Martin Wilczek byl výborný rozhodčí v profesionálních soutěžích, patřil mezi špičku, jezdil na Ligu mistrů, následně dobrý funkcionář. Podezřívání mezi kluby navzájem je normální. FAČR není státní podnik, ale spolek, kde se bavíte úplně normálně. Je normální, že každý klub chce mít vliv na komisi rozhodčích. Každý s vámi diskutuje, koho by tam chtěl mít. Proč by se mnou věci kolem sudích neřešil? Já nebyl svačinářka, ale místopředseda. Nerozumím, čeho se chceme dopídit. Byl sudím a funkcionářem a řešil věci, jak uznal za vhodné,“ uvedl Berbr na konci výslechu.

Soudce Vladimír Žák na začátku uvedl, že Wilczek je předvolán kvůli věcem z let 2019 a 2020 ohledně fungování FAČR, primárně rozhodčích a zápasů Slavoje Vyšehrad. Berbrova obhájce Michala Sýkoru pak zhruba po dvou hodinách namíchlo, že se podle něj soudce a státní zástupce Jan Scholle ptali na věci z roku 2018, zejména odvolání Romana Hrubeše z komise rozhodčích a následný dobrovolných odchod Petra Mlsny z té samé struktury.

„Podle mě zbytečně prodlužujeme řízení věcmi, které s tím nesouvisí. Mlsna a Hrubeš s obdobím vůbec nesouvisí,“ prohlásil Sýkora. Žák odvětil, že mimo jiné zkoumá věrohodnost každého svědka či znalce. „Také je předmětem obžaloby nasazování sudích a za jaký účelem, což dělala komise rozhodčích, proto se na to ptáme,“ vysvětloval soudce. Slovní přestřelka trvala několik minut, poté se pokračovalo ve výslechu.

Došlo také na přečtení zpráv z WhatsAppu. „Zítra večer přijedu za předsedou a dáme dohromady návrh na odvolání RH (Romana Hrubeše),“ měl psát Wilczek. „To jsem psal já,“ odvětil svědek. „Yes, spoj se s D, ta má jasné důvody,“ odepsal Berbr. Když padl dotaz, s kým se měl spojit, Wilczek odpověděl: „Nevím.“ Zřejmě se mělo jednat o Dagmar Damkovou, tehdejší členku výboru a předsedkyní Řídící komise pro Čechy.

Wilzek během úterního dopoledne řekl, že neměl pocit ani informace, že by mělo na fotbalovém svazu docházet k protiprávnímu jednání. Popisoval, jak sestavoval delegace na utkání, jaká byla jeho další činnost v komisi rozhodčích včetně přípravy materiálů a sestřihů sporných momentů z uplynulého víkendu profesionálních soutěží.

Uvedl, že mu volali lidé z klubů, pokud měli přání změnit zveřejněnou nominaci sudích, jak už v předchozích dnech soudního řízení uvedlo hned několik svědků či obžalovaných.

„Nadřízeným naší komise byl výkonný výbor. V případě požadavků jsme byli v kontaktu s Malíkem (tehdejším předsedou FAČR Martinem Malíkem) a Berbrem, třeba ohledně seminářů, řešili jsme organizační věci, činnost videorozhodčích. Malík třeba přišel na komisi a chtěl vidět situace, které byly mediálně probírány. Ale vždy až poté, co se to stalo,“ odmítl Wilczek zasahování do delegace na utkání na základě jiných podnětů než od komise či klubů.

Také podotkl, že sudí byli na profesionální listinu vždy umisťováni na základě návrhů české a moravské komise a rozhodnutí komise rozhodčích. „Že by nás někdo do něčeho tlačil nebo vyloženě lobboval? To ne. Neslyšel jsem nikdy, že by postup sudích byl spojený s platbami,“ zdůraznil Wilczek.

V závěru soudce Žák přečetl výpověď bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka, jenž v minulosti vedl s Berbrem úspěšný soudní spor. Popsal obecně fungování sboru rozhodčích a vliv Berbra na jeho chod, přestože formálně by vzhledem k jeho funkci žádný vliv existovat neměl. Stávalo se prý, že Berbr oznamoval rozhodčím obsazení na jednotlivá utkání ještě předtím, než byla zveřejněna, i když je teoreticky neměl znát.

„To je výpověď, v uvozovkách zlatý grál neobjektivity policie. Spíše black list. Zásah proběhl 16. 10. 2020 a den poté vypovídal Kovařík proti nám. V té době nebyl ve strukturách fotbalu, vůbec nijak. Nemá to reálně a objektivně vypovídající hodnotu a nechápu, proč policie tohoto člověka vyslýchala druhý den. Je mi líto, co se stalo ze strany policie,“ osočil se před soudem.

Vyšehrad hrál o postup, sudí mohl podlehnout

Po pauze vypovídal současný trenér prvoligových Bohemians Jaroslav Veselý, jenž od března 2018 do června 2019 trénoval Litoměřicko. Jeho slova se týkala hlavně utkání 31. kola ČFL Vyšehrad–Litoměřicko z června 2019, které domácí vyhráli vysoko 7:1.

Sám Veselý na zápase nebyl přítomen, dle své výpovědi byl na dovolené a následně si už hledal nové angažmá. Litoměřicko totiž po sezoně 2018/2019 kvůli finančním problémům přihlásilo jen krajský přebor.

Jádrem utkání je dle obžaloby to, že Litoměřicko mělo skrze svého funkcionáře Martina Pýchy nasadit výkonnostně slabší hráče, odměnou měl údajně úplatek od sportovního ředitele pražského klubu Romana Rogoze. Pýcha ve své odpovědi tyto věci razantně odmítl, naopak například sudí Tomáš Grímm pronesl, že za Litoměřicko opravdu naskočili horší fotbalisté.

„Sestava byla plus minus podobná té, ve které jsme dohrávali soutěž. Byl tam jen jeden mladý kluk, místní, o kterém jsme se bavili, že má potenciál. Sestava nebyla z naší strany o velkém počtu nových hráčů. V posledních kolech změny mohou být, jak tomu často bývá,“ vysvětloval před soudem Veselý s tím, že i když v předešlém i následném utkání čtyři stejní hráči do duelů nezasáhli, jednalo se minimálně u dvou o stabilní členy kádru.

„S Romanem Rogozem jsem si nevolal, nikdy jsem se s ním nesešel mimo fotbalové prostředí. Vnímal jsem ho jako zákulisní osobu,“ řekl také Veselý a nastínil, že pokud se v té době jelo na Vyšehrad nebo do Radotína, byl tlak na rozhodčí velký.

„Počítalo se, že může písknout něco pro ně. Byly to dva týmy, které hrály o postup. Ale takhle je to všude, i v lize, když jedete na půdu silnějšího týmu, že sudí může podlehnout tlaku,“ pravil současný kouč prvoligových Bohemians.

Korupční aféra ve fotbale: soud s Romanem Berbrem a spol.

Reklama

Související témata:
Martin Wilczek