Hlavní obsah

Brutální. Jako by mi vyrvali srdce, zuří Neuer. Nikdo neumřel, uklidňuje ho legenda

V těžkých chvílích, kdy je na dlouhou dobu mimo hru, vnímá rozhodnutí klubu jako brutální úder z vlastních řad. O to ostřeji hvězdný gólman Bayernu Manuel Neuer reagoval. Vyhazov dlouholetého trenéra brankářů Toniho Tapaloviče ho zjevně rozpálil do běla. V nejúspěšnějším německém klubu je kvůli tomu rušno. Neuer se také ohradil proti kritikům, kteří mu vytýkali, že si vyrazil během volna po nezdaru na MS na lyže, přičemž utrpěl zlomeninu nohy a v téhle sezoně už nenastoupí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Manuel Neuer po vyřazení Německa na nedávném MS.

Článek

„Ve chvílích, kdy jsem byl hodně dole, přišlo ještě tohle. Měl jsem pocit, jako by mi vyrvali srdce. To byla ta nejbrutálnější věc, kterou jsem ve své kariéře zažil. A už jsem toho zažil hodně," vyjádřil se Neuer k nečekanému konci Tapaloviče v pozici kouče brankářů Bayernu. Velmi dramatický tón a silná slova volil v rozhovoru pro theathletic.com a Süddeutsche Zeitung.

Bayern zdůvodnil Tapalovičův odchod stroze: k práci přistupuje způsobem, který je neslučitelný s činností dalších členů týmu.

Obecnou formulaci německá média lehce dešifrovala. Tapalovič měl dlouhodobé neshody s trenérem Julianem Nagelsmannem. Rozbuškou nebo záminkou k padáku měl být údajný ´unik chatové komunikace mezi členy realizačního týmu směrem k hráčům´.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Manuel Neuer (@manuelneuer)

Tapalovič vedl celý brankářský tým, kromě toho je považován za Neuerova důvěrníka. Jejich vztah není jen čistě pracovní. Kouč kdysi nechyběl ani na Neuerově svatbě. Není divu, znají se léta. Oba kdysi přišli do Bayernu ze Schalke.

Neuer Tapalovičovo propuštění bere jako ještě horší situaci než tu, kterou zažil v roce 2011, kdy si fandové Bayernu, nepřáli jeho příchod právě z ´tradičně nepřátelského´ klubu v Gelsenkirchenu. „To, co se stalo teď, je na úplně jiné úrovni. Nebyl (k vyhazovu) žádný důvod, všechny sporné věci byly vysvětleny," stojí si za svým Neuer.

To nebylo hodné našeho kapitána, vyjádřil se po gólmanově slovním výpadu předseda představenstva klubu a Neuerův předchůdce v bráně Bayernu i německé reprezentace Oliver Kahn.

Na Neuerovu hlavu přichází i kritika zvenčí. Ostrostí vyčnívá ta v podání legendárního Lothara Matthäuse.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Manuel Neuer (@manuelneuer)

„Kde byla v těch rozhovorech nějaká sebekritika?" klade si řečnickou otázku Matthäus. Zmiňuje „přehnaně silná vyjádření", zejména to o vyrvaném srdci.

„S veškerým pochopením: nikdo neumřel, žádné dítě není vážně nemocné, jde jen o odchod zaměstnance," vnímá expert Tapalovičův odchod jako běžnou byznysovou záležitost.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Toni Tapalovic (@tonitapalovic)

Neuer ovšem bere krok jako nestandardní a přiznává, že přemýšlel o všem možném. I své budoucnosti v klubu. Jeho smlouva s Bayernem platí do léta 2024.

Míní snad, že ho chtěli šéfové klubu úmyslně ranit Tapalovičovým vyhazovem? "Lidé v Bayernu mě ujistili, že to tak není," říká Neuer.

Konec Tapaloviče přesto podle Neuera narušuje stávající principy jednání uvnitř klubu. „V Bayernu chceme být jiní - rodina. A pak se stane něco, co jsem ještě nezažil. Je to smutná věc pro všechny: pro klub, pro Tapu, pro personál i pro naše brankáře včetně mě."

Německá média zmiňují, že Tapalovičovým vyhazovem je zdůrazněna obrovská víra Bayernu v Juliana Nagelsmanna. I přesto, že klub nezažívá zrovna báječné údobí. S Neuerem se tedy zřejmě může stát cokoli...

Matthäus přitom dokáže pochopit, ´že Manuel je osobně zklamaný, protože jeho nejlepší přítel a trenér brankářů byl vyhozen´. „Ale personální politiku dělá klub a ne brankář," zdůrazňuje legenda a pracuje i s myšlenkou, že Neuer Bayern přece jen opustí.

„Zajímalo by mě, jestli Manuel a Toni budou příští sezonu působit v jiném klubu," spekuluje a se špetkou ironie přidává: „Návrat do Schalke by byl opravdu romantický," naráží na bývalý Neuerův klub, který je v bundeslize coby nováček v těžké situaci na posledním místě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Bayernu Manuel Neuer na archivním snímku.

Po nehodě ve volnu má ale šestatřicetiletý Neuer i jiné starosti, pomalu se dává dohromady po vážném zranění. V téhle sezoně už může na fotbal zapomenout. Bayern na jeho místo přivedl Yana Sommera z Mönchengladbachu.

„Pro mě to (lyžování) nebyla nějaká prázdninová aktivita, je to běžné jako jít třeba do pekárny. Bohužel pod sněhem bylo něco, co mě zastavilo. Jel jsem rychlostí nějakých deset dvanáct kilometrů v hodině. Tuhle sjezdovku jsem sjel nesčetněkrát. Obvykle je to hračka," líčí omluvně nepříjemnou loňskou příhodu ze svahů.

Našlo se ale dost kritiků. Ti jeho počínání berou jako nerozvážné. Profesionální fotbalisté mnohdy mají ve smlouvě zákaz podobných rizikových činností.

Pro Neuera byla diagnóza velkým šokem: „Do očí se mi draly slzy. Jen jsem zamumlal: Zavolejte týmovému doktorovi," vybavuje si s odstupem a přiznává, že měl i přes všechny jím zmiňované ´polehčující´ okolnosti pocit viny. „Zabíjí mě, když ubližuji lidem kolem sebe. Nezvládám to. Hned jsem volal odpovědným a řekl, že se omlouvám. Nejsem zbabělec, který se schovává," tvrdí.

Matthäus si v souvislosti s Neuerem neodpouští ještě jedno rýpnutí. „Manuel už není přijatelný jako kapitán Bayernu!" uvádí s tím, že kdysi býval největším brankářovým příznivcem. „Ale sám zavinil, že po nehodě na lyžích a po těch rozhovorech je jeho obraz silně pošramocen."

Reklama