Hlavní obsah

Bundesligový rekordman Lewandowski má poprvé i Zlatou kopačku

Nový bundesligový rekordman Robert Lewandowski získal po famózní sezoně v Bayernu Mnichov poprvé i Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských soutěží. Autor 41 branek v uplynulém ročníku německé ligy získal cenu jako první polský fotbalista v historii.

Foto: Christof Stache, Reuters

Nový bundesligový rekordman Robert Lewandowski

Článek

Dvaatřicetiletý Lewandowski překonal rekord Gerda Müllera ze sezony 1971/72 v sobotním posledním kole při výhře mistrovského Bayernu 5:2 nad Augsburgem. Celkem získal do hodnocení Zlaté kopačky 82 bodů a s velkým náskokem za sebou nechal její předchozí držitele, rekordmana Lionela Messiho a také Cristiana Ronalda.

Kapitán Barcelony i argentinské reprezentace Messi skončil druhý s 30 góly a nenavázal na dosavadních šest vítězství v anketě. Kanonýr Juventusu i národního týmu Portugalců Ronaldo se trefil devětadvacetkrát. Následovali André Silva z Frankfurtu (28), Erling Haaland z Dortmundu a Kylian Mbappé z Paris Saint Germain (oba 27).

Ve Zlaté kopačce nerozhoduje pouze počet zásahů, ale také to, v jaké soutěži jejich autoři hrají. Góly v nejlepších pěti ligách (Německo, Španělsko, Anglie, Itálie, Francie) se násobí dvěma, ve slabších soutěžích koeficientem 1,5 a ve zbývajících odpovídá počet bodů vstřeleným brankám.

Ronaldo sice nezískal popáté Zlatou kopačku, ale má jiný rekord. Stal se prvním fotbalistou, jenž vyhrál pořadí střelců ve třech z pěti hlavních evropských lig. Než letos dominoval poprvé v italské Serii A, byl králem Premier League v barvách Manchesteru United i španělské La Ligy v dresu Realu Madrid.

Reklama

Související témata: