Hlavní obsah

Fanoušci darovali krev na záchranu klubu, ten teď válcuje bundesligu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláštním úkazem v evropském fotbale je 1. FC Union Berlín. Zatímco z německé metropole byla dlouho známa spíše zápaďácká Hertha, nyní se do popředí zájmu dostává celek z východní čtvrti Köpenick, který se aktuálně nachází dokonce na čele bundesligové tabulky. Mužstvo Unionu přitom poprvé v historii postoupilo do této soutěže až před třemi roky a v dřívějších letech dokonce balancovalo na hraně bankrotu.

Fanoušci darovali krev na záchranu klubu, ten teď válcuje bundesligu. Pasáž z PřímákuVideo: Sport.cz

 
Článek

Přesto se těší velké podpoře fanoušků. Příznivci Unionu se výrazně podíleli na renovaci stadionu a v roce 2004 dokonce hromadně darovali krev místní nemocnici, aby ze získaných peněz zachránili účast klubu ve čtvrté lize.

Známi jsou také nekončící podporou svých hráčů. Pískot či bučení na vlastní tým se totiž v Köpenicku nepraktikuje. „Oni prohrají všichni, i ti fanoušci. Tady slyšíme ‚Bojujte za Spartu', nebo teď slyšíme ‚Bojujte za Sigmu', to není ono... Spojenost fanoušků s klubem je větší," říká Jiří Saňák.

Znáte všechny Čechy, kteří působili v Bayernu? Příspěvek z PřímákuVideo: Sport.cz

Současný asistent Václava Jílka v Olomouci oblékal dres Unionu Berlín v sezoně 1994/1995, kdy hrál za místní dorost, než musel ukončit sportovní kariéru poté, co mu byl nalezen nádor v rameni.

„Hráli tehdy třetí ligu, já jsem studoval na gymplu v Ústí nad Orlicí, a jelikož tam má výměnné pobyty, tak jsem šel studovat do Köpenick Sport Schule, přímo ve čtvrti, kde hraje Union," líčí okolnosti svého přestupu do Německa.

Proč se Leverkusen v bundeslize trápí a jak vše snáší supertalent Adam Hložek? Jiří Saňák diskutuje v Přímáku.Video: Sport.cz

„Koukal jsem, že tam pořád mají to škvárové hřiště, na které jsem přišel na zkoušku v plátěných botách. V Unionu se zastavil veškerý provoz, protože se přišli podívat na exota v hadrákách. Řekli, že v bačkorách se tam fotbal nehraje, tak mi dali niky," vzpomíná v pořadu Přímák na Sport.cz.

Významnou postavou Unionu je sportovní manažer Oliver Ruhnert. Přestože klub každý rok prodává své opory do bohatších celků, dokáže velmi efektivně shánět náhradu většinou mezi hráči bez smlouvy.

Bývalý kouč Sparty Jiří Saňák v Přímáku otevřeně promluvil o spolupráci s Tomášem Rosickým.Video: Sport.cz

Dalším velice důležitým mužem je Urs Fischer. Švýcarský kouč s týmem postoupil z druhé ligy a v minulé sezoně Union pod jeho vedením skončil v nejvyšší soutěži dokonce pátý. Výsledky z aktuálního ročníku však naznačují, že ani to by nemuselo být klubové maximum.

Více najdete ve videu z fotbalového pořadu Přímák s Jiřím Saňákem. Celý díl z produkce Sport.cz si můžete také přehrát ve formě podcastu.

Reklama

Související témata: