Hlavní obsah

Fanoušci dvakrát na hřišti, předčasný hvizd a pivní lázeň pro trenéra. Jak Leverkusen prožíval titul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historickou událost je potřeba historicky prožít. Fotbalisté Leverkusenu poprvé ve stodvacetileté historii klubu opanovali německou nejvyšší soutěž. A jak! Titul získali pět kol před koncem, v devětadvaceti duelech ztratili body jen za čtyři remízy. Triumf zajistila pětigólová demolice Brém. Po ní naplno propukla radost. Počkat, až po? Ne tak docela.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Trenér Leverkusenu Xabi Alonso si po mistrovském titulu užil pivní sprchu.

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje) - Bývá dobrým zvykem, že fanoušci po vítězství v lize vtrhnou na trávník. Stokrát je pořadatelé mohou upozorňovat, aby po konečném hvizdu zůstali na místech. Ale stokrát vlétnou na hřiště. Ať už v české, tanzánské, či německé lize.

Leverkusen na titul čekal 120 let. A ve chvíli, kdy Leverkusen zvýšil zásluhou Floriana Wirtze na 3:0, začaly minuty ubíhat jako další desetiletí. Proto sedm minut před koncem, po druhé brance Wirtze v utkání, pár desítek nedočkavců vtrhlo na hrací plochu. „Ještě chvíli počkejte, na tohle zatím není správný čas,“ napomenula rozjařené fandy hlasatelka.

Jenže Wirtz si připravil ještě jednu gólovou parádu. Když těsně před koncem řádné hrací doby zkompletoval hattrick, málokdo vydržel sedět. Na hrací plochu vtrhly tisícovky diváků. Pořadatelé je klidnili marně. Jako kdybyste nezkušeného školáka poslali krotit vyhladovělou šelmu.

Hlavní sudí Herm Omers vycítil, že ani v puntičkářském Německu nemá cenu vždy dodržovat každou reguli. A tak ještě před plánovaným začátkem nastaveného času odpískal konec.

Následovala euforie.

Tribuny BayAreny se vyprázdnily, na pažit vtrhla valná většina fanoušků. Někteří radostí plakali, jiní skákali do vzduchu. Další objímali své nejbližší.

„Fanoušci byli top. Bylo vidět, že po titulu toužili a mají obrovskou radost,“ tušil trenér šampionů Xabi Alonso.

Nádherné pocity ale zažívali i ti v útrobách stadionu.

Záložník Granit Xhaka přišel před zraky novinářů jako jeden z prvních. Ne snad proto, aby rozdával rozhovory. Ale proto, aby se pomazlil se svými malými dcerkami. A zvedl je do vzduchu. Hráči Leverkusenu sháněli své manželky, partnerky, děti, rodiče, sourozence, kamarády. Jen aby měli nadšení s kým sdílet. Úplně stejně jako fanoušci.

„Tenhle úspěch je pro všechny. Náleží celému klubu, spoustě lidí,“ vykládal Alonso.

I on prošel mixzónou, když spěchal na tiskovou konferenci. Promočený na kost. Vydal se snad slavit do bazénu? To samozřejmě ne. Jeho svěřenci mu ale připravili vydatnou pivní koupel.

Nečekaný triumf a sesazení Bayernu z německého trůnu po jedenáctileté nadvládě si užívali všichni. Zástupci médií si plácali se svými známými s fotoaparáty. A že jich všech v BayAreně bylo! Podle informací přímo od jednoho z pracovníků přes pět set.

Tažení Leverkusenu se ale nedá vyčíslit počty novinářů. Tak to zkusme jinak. Kometa evropské kopané v aktuální sezoně nastoupila do 43 zápasů, 38 z nich vyhrála a pětkrát remizovala. Kromě bundesligového titulu se procpala i do finále poháru a ve čtvrtek ji čeká odveta čtvrtfinále Evropské ligy na půdě West Hamu.

Která je ale dvousečnou zbraní.

Oslavy ligového titulu totiž kvůli ní budou spíše poklidné, minimálně u hráčů. Pár piv a domů? „Přesně tak. Nečeká nás nic velkého, to až po sezoně,“ přiznal pro Sport.cz český útočník Patrik Schick. Společně s parťáky z reprezentace Matějem Kovářem a Adamem Hložkem novopečený vítěz bundesligy.

A možná i něčeho dalšího. Rozjetý Leverkusen nehodlá brzdit. K zisku tří trofejí v jedné sezoně zbývá jen pár kroků.

Oslavy ligového titulu po konci ročníku budou ohromné. Ale treble?

Ten by znamenal řadu zatraceně dlouhých nocí.

Reklama