Hlavní obsah

Fenin porazil Bayern a jeho dres půjde ve Frankfurtu do muzea

Radek MalinaPrávo

Je hrdinou Frankfurtu. Fotbalovému útočníkovi tamního Eintrachtu Martinu Feninovi k tomu stačilo sedmnáct minut na hřišti. Zbývalo devadesát vteřin do konce souboje s Bayernem Mnichov, když pravačkou střelou z úhlu zařídil vítězství 2:1 a dokonal tak senzační obrat zápasu, v němž jen dvě minuty před svojí trefou založil akci, z níž Tsoumou vyrovnal.

Článek

Jak jste si v utkání s Bayernem vychutnal senzační obrat, jehož jste byl strůjcem?

Mlelo se ve mně strašně moc pocitů. Vlastně šlo teprve o můj třetí start po dlouhém zranění třísel. Navíc jsem nastoupil do zápasu s Bayernem, což je obrovská výzva a na tribuně byli rodiče. Přijeli už na můj první zápas po zranění proti Schalke. Ale tehdy nemohla sestra. Tak teď přijeli v kompletním složení. A my jsme dokázali i přes nepříznivý vývoj vyhrát a já dal vítězný gól, což je fantazie. Navíc jsme Bayern porazili poprvé za mého působení ve Frankfurtu. Všichni byli šťastní. Fanoušci byli bez sebe, celý Frankfurt je v euforii. Trenér nám za odměnu dal v neděli volno.

Je vítězství nad mnichovským gigantem vážně takovou událostí?

Když budu přehánět, teď můžeme klidně prohrávat a lidé nám odpustí, protože Bayern jsme porazili. Dokonce si můj dres vyžádali do jednoho zdejšího muzea. Když Frankfurt ve vzájemném souboji vyhrál naposledy, věnoval střelec vítězného gólu kopačky.

Vítězný gól jste vstřelil z rohu malého vápna. Vlastně ještě přes bránícího hráče, z dost velkého úhlu. Tolik jste si věřil, že brankáře prostřelíte?

Abych se přiznal, špatně jsem míč zpracoval a nemohl jsem pálit rovnou. Chtěl jsem zkusit dát míč na zadní tyč a balón se hodně zatočil. Brankář s tím evidentně nepočítal, protože ani neskočil. Myslím, že takhle by se mi podařilo trefit jednu z deseti střel.

Kvůli zranění třísel jste nastoupil v letošním ročníku bundesligy jen do deseti zápasů a vstřelil dva góly, oba však byly vítězné...

Jen doufám, že se nebude opakovat situace z podzimu. Tehdy moje trefa znamenala výhru nad Werderem Brémy, ale pak se mi vrátily problémy s třísly a já nemohl pořádně hrát.

Vyrazil jste po zápase s rodinou na oslavu?

Zašli jsme si na večeři a dali si těstoviny v oblíbené restauraci, kde se schází fanoušci Frankfurtu. Bylo to velmi příjemné.

Vychutnal jste si výhru a vítězný gól po vleklém zranění třísel více než v minulosti?

Rozhodně. Když jsem se léčil na klinice v Řezně, měl jsem jisté obavy. Bál jsem se, jestli se vrátím do formy před zraněním. Vlastně jsem ztratil sedm měsíců. Trefa proti Bayernu mi dodá sebevědomí.

Jak daleko jste pokročil v tréninku? Už budete připraven na celý zápas?

Před soubojem s Bayernem jsem měl mírné obavy, že půjdu do začátku od první minuty. Měli jsme totiž tři vykartované hráče. A po zraněním trénuji teprve tři týdny. Ještě nemám potřebnou sílu, v tréninku se zadýchávám. Myslím, že jsem byl připravený na poločas. Ale teď už bych si věřil.

Už jste definitivně zahnal černé myšlenky a nepohodu, která vás trápila před březnovým návratem na trávník?

Poslední tři týdny jsem trénoval s prvním mužstvem a neměl žádné bolesti. Ale před tím jsem byl vlastně sedm měsíců bez fotbalu. Sice jsem do zápasů mezi první a druhou operací naskakoval, ale hrál a trénoval jsem jen přes bolest. A moje výkony byly špatné. Měl jsem vážně obavy, v jakém budu stavu až se vrátím. Říkal jsem si, jestli se mi podaří naskočit znovu mezi elitu bundesligy, jestli ještě někdy dám gól...

Bylo vám vážně tak zle, když jste v listopadu musel na druhou operaci a strávil čtyři měsíce rekonvalescencí?

Druhý zákrok byl nevyhnutelný, protože stav třísel se nezlepšoval. A já nevěděl, co mám dělat. Během té pauzy jsem si naplno uvědomil, jak moc pro mě fotbal znamená. Nemohl jsem nic dělat, leda se dloubat v nose. Strašně jsem se proto těšil do tréninku

A teď se těšíte na další góly?

Těším se, že můžu normálně trénovat a také snad budu pravidelně hrát. A když do konce jara nedám gól, ale budu pravidelně hrát a moje výkonnost poroste, nic se nestane. Už teď chodím do hry jako první náhradník, což je signál, že mi trenér věří. Teď ho musím přesvědčit, že nevsadil na špatného koně. Už v pátek hrajeme v Bochumi, tak uvidím.

Reklama

Související témata: