Hlavní obsah

Fotku? Ne. Naštvaný Kane odbyl fanynku, první titul kariéry se mu zase vzdálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když po sobotní prohře 0:3 s Leverkusenem opouštěl stadion, jedna z fanynek jej snažně prosila o společnou fotku. Marně. Harry Kane ani nepřibrzdil. Fotbalistovi mnichovského Bayernu se dala z tváře vyčíst pouze frustrace. V kariéře totiž, ač mu v létě bude již jednatřicet, zatím nevyhrál zhola nic. A porážka v přímém souboji o čelo bundesligy ho od kýžené trofeje zase o něco vzdálila. Bayern na lídra ztrácí už pět bodů…

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Útočník Bayernu Mnichov Harry Kane

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje)  Vypadá to skoro jako hříčka osudu. Zatraceně krutá. Kane mezi dospělými nasázel téměř čtyři stovky branek. Získal řadu individuálních ocenění. Bezesporu patří mezi nejlepší hroťáky současnosti. Roky byl oporou, později i kapitánem anglického Tottenhamu.

Ano, toho Tottenhamu, z něhož si střílí celé Britské ostrovy. I přesto, že je součástí tamní „velké šestky“. Proč?

Odpověď je jednoduchá: Zoufalý nedostatek velkých úspěchů.

Tím posledním bylo pro Tottenham vítězství v ligovém poháru v roce 2008. Od té doby? Nic. V Premier League byl dvakrát třetí a jednou druhý, pokaždé s Kanem v roli klíčového hráče. V sezoně 2018/19 se Tottenham dokonce probojoval až do finále Ligy mistrů, kde ale podlehl 0:2 Liverpoolu. Hádáte správně, byl u toho i Kane. Stejně jako u prohry anglické reprezentace ve finále posledního mistrovství Evropy, které ovládli Italové.

Když tedy Kaneovi loni v létě hodil laso Bayern, nebylo co řešit. Vždyť platí za dlouholetého vládce bundesligy, zapsal jedenáct titulů v řadě. Co by se tedy mohlo pokazit? Anglický forvard se už možná těšil, že si konečně užije své premiérové mistrovské oslavy. Jásající fanoušky. Vítěznou jízdu otevřeným autobusem. Prostě všechny ty krásné emoce, které zatím neokusil.

Jenže situace se nyní jeví poměrně kriticky. Mnichovský gigant od úvodu sezony stíhá rozjetý Leverkusen a po vzájemném duelu by jej, v případě vítězství, konečně přeskočil. „Netajím se tím, že chci vyhrávat týmové trofeje. Je to jediná věc, která mi zatím v kariéře chybí. Věřím, že zápas zvládneme, udělám pro to vše,“ vykládal Kane den před utkáním.

Namísto toho přišla facka. Zoufalý výkon celého mužstva, prohra 0:3 a nově pětibodová ztráta na Leverkusen. A Kane? Ofenzivní eso, které se čtyřiadvaceti brankami s přehledem kraluje tabulce bundesligových střelců, se téměř nedostalo do hry. Kromě jedné zblokované střely ze závěru druhé půle ho obrana soupeře úplně vyzmizíkovala.

„Bolí to,“ přiznal útočník Bayernu,

Podobně možná smutní i fanynka, s níž se odmítl vyfotit. Té ale vyhověl alespoň obránce Matthijs de Ligt. O šest let mladší spoluhráč. Který už si, mimochodem, v kariéře užil sedm mistrovských křepčení.

Do konce zbývá ještě třináct kol. Pokud mnichovský velkoklub ztrátu nedožene a nezvítězí ani v Lize mistrů, což je při jeho herní (ne)pohodě poměrně pravděpodobné, Kane si pokusí spravit chuť na letním EURO v Německu. Jestli neuspěje ani tam, jeho životopis bude vypadat následovně.

Harry Kane, 31 let, skvělý útočník. Stovky vstřelených gólů. Žádná trofej.

O titulu největšího smolaře z celé současné generace borců, kteří na nejvyšší úrovni kopou do míče, by pak asi bylo jasno.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.