Hlavní obsah

Naše hra nemá koule! Hvězda Bayernu zuřila po zpackaném šlágru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno špatně. Úplně. Fotbalisté Bayernu Mnichov absolutně nezvládli klíčový duel na hřišti Leverkusenu a po bezzubém výkonu prohráli 0:3. Čímž svého soupeře na čele tabulky bundesligy dostali do pětibodového náskoku a také pořádně rozohnili zkušeného Thomase Müllera. „Chyběly nám koule,“ čertil se ofenzivní univerzál, jenž naskočil do hry na závěrečnou půlhodinu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Rozzlobený Thomas Müller z Bayernu Mnichov

Článek

Leverkusen (od našeho zpravodaje)  Silné vyjádření. Ale zatraceně pravdivé. Jak si proboha může dlouholetý vládce německého fotbalu, který vyhrál jedenáct titulů po sobě, dovolit předvést tak bezkrevnou kopanou? A v utkání, kde inkasoval třikrát, jen jednou vystřelit na branku? Navíc ještě poměrně beznadějně, v samém závěru za stavu 0:2 z pořádně ostrého úhlu.

Bayernu chyběla invence. Duše. Kvalita. Nebezpečnost. Touha zvítězit.

A takhle bychom mohli vyjmenovávat ještě týden.

„Nechápu to. V tréninku se nebojíme hrát, vymýšlíme originální řešení situací. To nám v zápase chybí. Nemáme koule, přesně jak kdysi řekl Oliver Kahn,“ vykládal Müller. Mimochodem, bývalý skvělý brankář Bayernu se takto vyjádřil v listopadu 2003, kdy mnichovský gigant podlehl 0:2 Schalke.

Müller kritizoval hlavně přílišnou schematičnost při výstavbě ofenzivy. „Nemáme dostatek svobody zkusit něco kreativního. Jen se snažíme dostat míč z bodu A do bodu B, pak do bodu C,“ pravila dlouholetá opora Bayernu.

Leckoho by napadlo, že šlo o přímý útok na kouče Thomas Tuchela a jeho příliš rigidní herní systém. To ale Müller popírá.

„Nemá to co dělat s trenérem ani s naší taktikou. Jde o jednotlivé fotbalisty, jejich herní inteligenci. Mám na mysli, jaká děláme rozhodnutí s míčem na noze,“ vysvětloval mistr světa z roku 2014.

Do příštích týdnů má tedy Bayern rozhodně na čem pracovat. Jenže i kdyby se přetrhl, na další obhajobu mistrovského titulu to nemusí stačit. První Leverkusen disponuje nejen pětibodovým náskokem, ale i lepší bilancí vzájemných zápasů. Na podzim v Mnichově totiž utkání skončilo 2:2.

Bayern tedy musí doufat, že konkurent, který ještě v sezoně neprohrál, ve zbytku ligového maratonu pěkných pár bodíků ztratí. Pokud by ale bavorský celek pravidelně předváděl takové výkony jako v sobotu v BayAreně, zřejmě by mu nepomohl ani totální kolaps Leverkusenu. Na který to, nutno dodat, zatím úplně nevypadá…

Reklama