Hlavní obsah

Hložek byl v derby vidět. Před gólem střílel do tyče, připsal si i parádní regulérní asistenci

Adam Hložek potvrdil, že se v německé fotbalové bundeslize čím dál lépe adaptuje a zapadá do systému trenéra Xabiho Alonsa. Leverkusen s českým reprezentantem sestavě vyhrál v neděli na úvod jarní části soutěže derby v Mönchengladbachu 3:2 a navázal na tři výhry za sebou ze závěru podzimu. Hložek se významně podílel na prvních dvou brankách Bayeru. „S prvními sedmdesáti minutami můžeme být velmi spokojeni, pak jsme ale polevili. Na tom musíme zapracovat,“ podotkl brankář vítězů Lukáš Hrádecký.

Foto: bayer04.de

Adam Hložek v dresu Leverkusenu.

Článek

Hložek nastoupil do utkání jako útočník, ale jako klasický hroťák se nechoval. Především při bránění se stahoval níž, klidně až na hranici vlastního pokutového území, před ním kmitali jeho spoluhráči z křídel Amine Adli a Moussa Diaby. Dvacetiletý Čech poctivě pracoval. Když se k míči dostal, byl cítit.

V 21. minutě si při ofenzivním výpadu pustil balon, otočil se a levačkou se do něj opřel. Trefil tyč, ale odražený míč do sítě pohotově doklepl Mitchel Bakker. Regulérní asistenci zaznamenal rodák z Ivančic ve 43. minutě. A stála za to.

Domácí napadali, obránce Leverkusenu Edmond Tapsoba balon odkopl k Hložkovi, který z jednoho doteku vyslal na zteč Adliho. Rychlík hostí se prohnal kolem Nica Elvediho a prostřelil brankáře Jonase Omlina. Chtěl to takhle Hložek provést? Těžko říct, nicméně jeho řešení vypadalo bravurně. Skoro geniálně.

Český reprezentant strávil na hřišti třiašedesát minut, v zakončení byl aktivní. Jeho nepříliš razantní střelu v první půli v pohodě Omlin lapil, o poznání povedenější ránu ve druhé půli zblokovali obránci Mönchengladbachu na roh. Hložek naznačil, že je se spoluhráči sehranější. Před zápasem se řešilo, zda bude v základní sestavě. Šanci dostal a předvedl se v dobrém světle. V bundeslize má bilanci jednoho gólů a tří asistencí, jednu asistenci přidal v Lize mistrů a jeden gól v domácím poháru.

„Je opravdu dobré, že bereme po tak dlouhé pauze tři body v Mönchengladbachu. Všichni věděli, jak je důležité dobře začít nový rok. Prvních sedmdesát minut bylo z naší strany profesionálních, podali jsme dobrý výkon. Ale vždy existuje riziko, že jedna branka změní celé myšlení," konstatoval kouč Bayeru Xabi Alonso. Jeho parta vedla 3:0, ale v závěru domácí snížili na rozdíl jedné branky.

Leverkusen šplhá tabulkou bundesligy, po hrůzném úvodu se dostal už do její první poloviny. Navíc se celý klub těší z toho, že poprvé v sezoně nastoupil po těžkém zranění kolena ofenzivní klenot Florian Wirtz. Český útočník Leverkusenu Patrik Schick chyběl kvůli problémům s třísly.

Reklama