Hlavní obsah

Kapitán reprezentace míří do bundesligy. Komu se upsala bývalá opora Basileje?

Praha
Aktualizováno

Fotbalový obránce Marek Suchý, kapitán českého národního týmu, podepsal dvouletý kontrakt s roční opcí v německém Augsburgu. Jednatřicetiletý zadák prožil předešlých pět sezon ve švýcarském klubu FC Basilej.

Foto: Sport.cz

Marek Suchý si za asistentce sportovního ředitele Augsburgu Stefana Reutera a Viktora Koláře z agentury Sport Invest zapózoval s dresem Augsburgu přímo na stadionu.

Článek

"Chtěl jsem si vyzkoušet angažmá v jedné z top pěti evropských soutěží. Samozřejmě nebylo snadné najít místo, které bude kvalitou života konkurovat Basileji. Každopádně Augsburg v mých očích splňuje úplně všechno," prohlásil spokojeně Suchý po podpisu kontraktu v klubu, který v minulé sezoně nejvyšší německé soutěže skončil patnáctý.

"Augsburg hraje bundesligu nepřetržitě od roku 2011 a na tom samozřejmě nechtějí v klubu nic měnit. Líbí se mi jejich filosofie postupných cílů. Nyní probíhající investice do hlavního stadionu i mládežnické akademie, klub se chce dlouhodobě zařadit mezi tradiční a vážené bundesligové týmy," uvedl Suchý, jehož spoluhráčem bude i záložník Jan Morávek působicí v Augsburgu od jara 2012.

"S Honzou jsem byl v poslední době v živém kontaktu. Klub mi po všech stránkách doporučil, stejně pozitivní vazbu pak předpokládám dal trenérovi o mně. Už v Basileji jsem si s Tomášem Vaclíkem vyzkoušel, jak je super mít k sobě českého parťáka, na společné angažmá s Honzou se moc těším. Je skvělé, že nedávno opět prodloužil smlouvu. Pomůže mi určitě ve startu angažmá v kabině i na hřišti," uvedl Suchý.

Kapitán národního mužstva koketoval i s možnostmi z Itálie, Turecka a dalšího bundesligového týmu. "Augsburg mi však dával jednoduše největší smysl, osobní setkání s lidmi z klubu mi správnost rozhodnutí pouze potvrdilo. Pevně věřím, že mě čeká zajímavé a především pak sportovně úspěšné angažmá," vysvětlil svoji volbu Suchý.

"Angažmá v Augsburgu je pro Marka odměnou za dosavadní práci na hřišti i mimo něj. Již přes osm let působí velmi úspěšně v zahraničí, v Moskvě i v Basileji se zařadil mezi opory. V mladém a perspektivním týmu Augsburgu by měl být Marek jednou z hlavních osobností na hřišti i v kabině, právě Markovy vůdčí schopnosti a bohaté zkušenosti byly při jednání v konečném součtu rozhodující," komentoval přestup Viktor Kolář ze společnosti Sport Invest, která hráče zastupuje.

"Byl jsem v klubu už v minulém týdnu a moje dojmy byly výborné. Lidé ve vedení mě překvapili srdečností, ještě před sportovními otázkami mi doporučovali školy pro děti či dávali tipy na rodinné výlety. Především však bylo z každého slova znát, jak moc si mě v klubu přejí. Znali veškeré mé statistiky, mluvili s lidmi v Basileji i v Rusku. Neřešili jen sportovní stránku mého angažmá, ale také moje začlenění do kabiny nebo vstřícnost k médiím. Jsem rád, že očividně dostali všude pozitivní reference."

Suchý nebere nijak negativně, že po letech pravidelných startů v pohárové Evropě, ať už v dresu Spartaku Moskva, či následně FC Basilej bude s Augsburgem nastupovat pouze k duelům nejvyšší neměcké ligy a tamní pohárové soutěže.

"Jakékoliv zápasy v evropských pohárech jsou samozřejmě sportovním svátkem, na druhou stranu bundesliga nabízí velké množství týmů, které by v rámci obou evropských soutěžích hrály velmi důstojnou roli. Kvalitou, nasazením, diváckou kulisou i mediálním pokrytím budeme hrát prakticky každý týden zápas srovnatelný s duely v Evropě," přemítal Suchý.

Jako velkou výhodu vnímá fakt, že Augsburg je kulturně předešlé štaci českého reprezentačního kapitána hodně blízký. "My jsme si s rodinou nedávali v tomto směru žádné podmínky, byli jsme připraveni vyzkoušet v případě zajímavé nabídky také nové země. Německo je však sportovně obrovskou výzvou, bylo mým tajným snem. A rodina je nadšena. Já i manželka němčinu ovládáme, obě děti jsou dokonale zvyklé na anglicko-německé jazykové prostředí. Na Augsburg mám navíc reference jako na nádherné historické město, o výjimečné fotbalové atmosféře se ani nemusíme bavit."

Reklama

Související témata: