Hlavní obsah

Kovářova nejtěžší zkouška. Leverkusen na něj vsadí v cestě za vysněnou trofejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohárový specialista, v Německu i Evropě. Gólman Matěj Kovář se od letního přestupu do fotbalového Leverkusenu jasně vyprofiloval a důvěru v domácím poháru si udrží i pro klíčové střetnutí. Ačkoliv úterní čtvrtfinále proti Stuttgartu od 20:45 může, díky klopýtnutí ostatních favoritů, o celkovém vítězi hodně napovědět, trenér Xabi Alonso má jasno: „Chytat bude Matěj.“

Foto: Bayer 04 Leverkusen

Brankář Bayeru Leverkusen Matěj Kovář

Článek

Odvážný krok, dalo by se namítnout. Vždyť ještě před začátkem minulého ročníku by o Kovářovi některý z klubů top pěti evropských lig jen těžko uvažoval. Nyní 23letý brankář měl za sebou pouze působení v akademii Manchesteru United a dvě zápůjčky do nižších anglických soutěží. Konkrétně do Swindonu a Burtonu Albion.

Roční hostování v pražské Spartě ale změnilo úplně vše.

Skvělé výkony, mistrovský titul, povedená letní příprava v United a přestup za přibližně devět milionů eur (asi 218 milionů korun) do německého Leverkusenu. Tam sice brankovišti již řadu sezon vládne v Bratislavě narozený Fin Lukáš Hradecký, Kovář si ale i tak vydobyl slušnou pozici. Pod Alonsem plní roli jedničky jak pro Evropskou ligu, tak domácí pohár. A právě v něm jej čeká zatím asi nejtěžší zkouška.

Duel proti Stuttgartu proti sobě svede dva celky, jimž se v aktuálním ročníku až nečekaně skvostně daří. Leverkusen bundesligu senzačně vede, podceňovaný Stuttgart drží třetí příčku. Obě mužstva cítí jedinečnou šanci na zisk trofeje a mistrovské křepčení.

Ostatní favorité, jako například Bayern nebo Dortmund, už jsou totiž ze hry. A jediným dalším prvoligistou, který se do semifinále ještě může dostat, je Mönchengladbach. Pokud tedy ve středečním čtvrtfinále srazí třetiligový Saarbrücken.

Když k tomu přičteme fakt, že Leverkusen na jakoukoliv trofej čeká od roku 1993, kdy vyhrál německý pohár, sázka na Kováře ukazuje jediné. Alonso k českému brankáři chová pořádný kus důvěry. Vyplatí se to?

Kouč Leverkusenu o tom nepochybuje.

„Už v minulé sezoně a během přípravy ukázal, že má velkou kvalitu. Přišel k nám přichystaný, dobře trénuje. Jedná se o komplexního brankáře, který je navíc výborný při hře nohama. Musíme ho rozvíjet pro budoucnost,“ pravil Alonso. „Svou pozici si zaslouží.“

Je tedy jisté, že pokud Kovářův vzestup nepřibrzdí zdravotní trable, případně pokles výkonnosti, roli pohárového specialisty si udrží.

S tím prvním toho moc nenadělá. To, jak zvládne náročný duel se Stuttgartem, ale napoví mnohé. I o tom, jestli si bývalý mládežnický reprezentant může dělat potenciálně zálusk na pozici jedničky i v lize.

Oproti konkurentovi Hradeckému disponuje minimálně jednou výhodou. Ve třiadvaceti letech je přece jen o jedenáct roků mladší. A sám Alonso to shrnul jasně.

„Sám ještě nevím, co se bude dít v dubnu,“ odpověděl německým novinářům, když se jej tázali na budoucnost brankářské otázky. Což pro Kováře, za předpokladu, že se mu proti Stuttgartu bude dařit, nezní vůbec beznadějně…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.