Hlavní obsah

Leverkusen se s Hložkem v základu udržel na čele. Teď jej čeká týden pravdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povinné tři body si ze hřiště posledního Darmstadtu odvezli. Fotbalisté Leverkusenu s českým reprezentantem Adamem Hložkem v základní sestavě outsidera porazili 2:0, a zůstávají tak na čele bundesligy o dva body před druhým Bayernem. Nyní je ale čeká úterní čtvrtfinále poháru proti Stuttgartu a v sobotu šlágr jarní části ligy právě s mnichovským velkoklubem. „Bayern je vždy nejtěžším soupeřem,“ uvědomuje si trenér Xabi Alonso.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Trenér Bayeru Leverkusen Xabi Alonso

Článek

Kdo jiný by měl také budit strach, nebo minimálně respekt, než historicky nejúspěšnější tým Německa. Který, mimochodem, ligu ovládl v jedenácti předchozích sezonách. I proto je značně překvapující, že po dvacátém kole průběžné tabulce nekraluje. Skvostně hrající Leverkusen, jenž v ročníku zatím ani jednou neprohrál, cítí šanci. Která by zase pěkných pár let nemusela přijít.

„Jsme v dobré pozici,“ uvědomuje si Alonso. Jenže asi i on tuší, že pokud by se Leverkusenu následující týden nevydařil, vše by mohlo nabrat pořádně smutný spád. Španělský kouč totiž pomýšlí na zisk obou domácích trofejí.

Úterní čtvrtfinále poháru si pro jeho skvadru ale připravilo pořádně pikantní předkrm před ligovým šlágrem. Leverkusen bude čelit Stuttgartu. Třetímu týmu bundesligy, který také jede výrazně nad plán. A ví, že podobná příležitost na zisk trofeje už se nemusí opakovat. „I pohár je pro nás velice důležitý. Soustředíme se na něj i na Bayern,“ pravil Alonso.

Proto možná proti Darmstadtu šetřil síly některých opor. Pouze na lavičku náhradníků usedli Patrik Schick, Jonas Hofmann nebo Jeremie Frimpong. Což dalo za vznik prostoru pro čerstvou posilu Borju Iglesiase, Adama Hložka a Nathana Tellu.

Poslední jmenovaný se ukázal být ideální volbou, utkání dvěma trefami rozhodl. „Věděli jsme, že je potřeba držet míč a soupeře unavit. Díky tomu jsme kontrolovali hru a zvítězili,“ uvedl čiperný Angličan.

Nejen jemu je ale jasné, že výhra proti poslednímu týmu tabulky patří spíše do kategorie povinných. A že o osudu fantasticky rozjeté sezony se bude rozhodovat v těžších utkáních. Například v těch, které Leverkusen čekají během následujících dnů.

Pokud Alonsovi svěřenci oba duely pravdy zvládnou, výrazně se přiblíží oběma z kýžených trofejí. Opačný scénář? Ten si v Leverkusenu nepřipouští. Zatím pro přehnaný pesimismus nemají důvod…

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.