Hlavní obsah

Král vypojil bundesligový VAR, nerovný boj však prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bláznivý okamžik. Radoval se z první bundesligové trefy v dresu Unionu, videorozhodčí mu ovšem gól vzal. Protože bylo nutné systém VAR zresetovat, zkoumání trvalo celé čtyři minuty. Alex Král byl mezitím vystřídán, nejspíš kvůli zranění, takže nemilý verdikt už český fotbalový reprezentant zaregistroval na lavičce. Dortmund nakonec porazil Union 4:2, berlínský tým tak prohrál páté kolo za sebou.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Předčasná radost Alexe Krále…

Článek

Pyrrhovo vítězství se vším všudy. Málokterý hráč se může pochlubit, že dokázal otřást bundesligovým systémem VAR. Na druhou stranu, oblafnout pokročilé technologie je těžké. A ani český legionář to nedokázal. Nerovný boj po čtyřech minutách prohrál.

Všechno se seběhlo následovně…

18. minuta

Za stavu 1:1 se Alex Král už radoval ze své první branky v sezoně, když hlavou dopravil míč do sítě po skvělém centru Christophera Trimmela z přímého kopu. VAR ovšem začal zkoumat, zda nešlo o těsný ofsajd.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Gól, který neplatil… Míč z kudrnaté hlavy Alexe Krále směřuje do sítě.

20. minuta

Vzhledem k čerstvé trefě překvapivý moment. Střídání v týmu Unionu, ze hřiště odešel Alex Král, přišel Lucas Tousart. Český záložník má problémy s palcem na noze, žádné zranění však na něm na první pohled znát nebylo.

22. minuta

Rozhodčí Ittrich dlouho pochodoval bezradně po hřišti a gesty na všechny strany naznačoval, že z komunikátoru stále nepřichází potřebná informace od videorozhodčího. Fanoušci pískali, až po čtyřech minutách bylo jasno. Těsný ofsajd, gól neplatí…

Hlavní sudí tak měl po utkání co vysvětlovat. „Musíme upřednostnit správnost rozhodnutí před rychlostí,“ poukázal Patrick Ittrich.

Se svými kolegy na hřišti původně Králův gól uznali. Ale VAR Bastian Dankert a jeho tým samozřejmě měli situaci zkontrolovat v kolínském suterénu.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Alex Král z Unionu a trenér Dortmundu Edin Terzič po utkání.

Zde začaly problémy, protože software, který umožňuje vytvořit kalibrovanou čáru, evidentně nefungoval. Výsledkem byl restart systému, po kterém opět fungoval. A jelikož šlo o hraniční situaci, zkoumání se protáhlo.

„Pokud uděláte špatné rozhodnutí, bude větší nespokojenost,“ uklidňoval Ittrich emoce. Pro nelibost fanoušků z dlouhého čekání na rozhodnutí VAR má ovšem pochopení.

„Já jim rozumím, pokud to trvá příliš dlouho. Ale když se nakonec na hřišti rozhodne špatně, pak je nespokojenost ještě větší,“ poukazuje 44letý rozhodčí.

Nedlouho poté vzal VAR jeden gól také Borussii. První poločas byl vůbec hodně zvláštní - video bylo v akci téměř 15 minut…

Reklama

Související témata: