Hlavní obsah

Smutný rekord. Hložek ani tentokrát neodehrál celé utkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jednadvaceti letech má za sebou 46 bundesligových zápasů. Slušné číslo. Ani v jednom ale útočník Leverkusenu Adam Hložek neabsolvoval plnou minutáž. Ačkoliv při výhře 2:0 proti poslednímu Darmdstadtu tomu byl blízko, v závěru nastavení ze hřiště zmizel. Čímž si připsal nepříliš záviděníhodný rekord.

Foto: Anspach Uwe, ČTK

Útočník Bayeru Leverkusen Adam Hložek (úplně vpravo) v utkání proti Darmstadtu

Článek

Hložek se totiž stal vůbec prvním fotbalistou v historii německé nejvyšší soutěže, jemuž se v prvních šestačtyřiceti duelech nepovedlo vydržet na trávníku od úvodního hvizdu až do konce. Nezáviděníhodný primát až dosud držel Ahmed Kotucu. Turecký forvard za A-tým Schalke debutoval v sezoně 2018/2019. A ani v jednom ze 45 utkání, které za celek z Genselkirchenu do ledna 2021 v bundeslize odehrál, si nepřipsal plnou porci minut.

Před soubojem s Darmdstadtem byl na metě 45 zápasů také český reprezentant. Když ale v nastaveném čase na tabuli čtvrtého rozhodčího zasvítilo červeně jeho číslo 23, bylo rozhodnuto. Rekord Kotuca se stal minulostí.

Hložka vybral trenér Leverkusenu Xabi Alonso mezi jedenáctku vyvolených teprve podruhé v aktuální sezoně bundesligy, bývalý hráč Sparty zapsal zatím největší porci minut. Vyloženě daleko nebyl ani od gólu či asistence. Po čtvrthodině hry, ještě za nerozhodného stavu, ale z nadějné pozice pálil levačkou mimo. A ve druhé půli po jeho přiťuknutí parťák Florian Wirtz zpoza vápna pouze orazítkoval břevno. Jediným zápisem do statistik se tak pro Hložka stala žlutá karta ze 74. minuty a zmíněný rekord. Nepěkný.

Je ale potřeba nastínit i další okolnosti. Fakt, že se útočník národního týmu takto zapsal do historie, se mu nedá dávat stoprocentně za vinu. A nejde o žádnou historickou ostudu.

Od května 2020 totiž prvoligové celky v Německu mohou střídat pětkrát, do té doby tak mohly činit maximálně třikrát. Nezůstat na trávníku od začátku do konce je tedy o mnoho jednodušší než dříve. Navíc pro mladého, ofenzivního hráče.

Ohromná konkurence v Leverkusenu, vedená kromě jiných i supertalentem Wirtzem, pak Hložkovu vytížení zajisté také nijak nepomáhá.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.