Hlavní obsah

Lewandowski si myslí, že dekádu trvající nadvláda Bayernu se ocení až časem

Fotbalisté Bayernu Mnichov se v sobotu zapsali do historie jako první tým z top pěti evropských soutěží, který dokázal domácí soutěž ovládnout desetkrát po sobě. Ve všech případech u toho byli brankář Manuel Neuer a útočník Thomas Müller, pro něhož je zisk titulu nejkrásnější věcí na světě. Kanonýr Robert Lewandowski si zase myslí, že dekádu trvající nadvláda bavorského velkoklubu se ocení až s odstupem času.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Ostrostřelec Bayernu Robert Lewandowski.

Článek

Bayern se odpoutal od turínského Juventusu, jenž v Itálii dominoval devět sezon po sobě mezi lety 2012 až 2020. "Není snadné si po celou sezonu udržet výkonnost a hrát skvělý fotbal. Pár let pravděpodobně potrvá, než si uvědomíme, že vyhrát bundesligu desetkrát v řadě je obrovský úspěch," citoval klubový web Lewandowského.

S 33 góly je nejlepším střelcem v této sezoně německé ligy. Jednou brankou přispěl i k sobotnímu triumfu 3:1 nad druhým Dortmundem, po němž si Bayern zajistil ligovou trofej, celkově 32. v historii. Na jedenácti z nich se podílel Müller, což se žádnému jinému hráči nepovedlo.

"Stát se ligovými šampiony je ta nejkrásnější věc ze všech. Kvůli bundeslize fanoušci na stadion chodí. Moc jsme po titulu toužili. V posledních dnech jsme prožívali frustraci. Teď jsme ji ale ze sebe setřásli," uvedl dvaatřicetiletý Němec.

Narážel na fakt, že Mnichované před necelými dvěma týdny nečekaně vypadli ve čtvrtfinále Ligy mistrů se španělským Villarrealem. "Záleželo nám na tom, abychom po vyřazení v Lize mistrů zakončili sezonu správným způsobem. Na utkání dorazilo 75 tisíc fanoušků. Nechtěli jsme dopustit, aby nám Dortmund tuhle příležitost vzal. Viděli jste, jak po tom každý toužil. To je na našem týmu výjimečné," prohlásil kapitán Bayernu Neuer.

První titul hned ve své premiérové sezoně na lavičce bavorského celku získal teprve čtyřiatřicetiletý trenér Julian Nagelsmann. Dočkal se i tradiční oslavy, polití pivem. "Pivní sprcha byla docela studená, ještě teď mi je trochu zima. Jde o mou první velkou trofej. Je to významná chvíle. Nebylo to tak jednoduché. Párkrát jsme narazili a nevyrovnávalo se s tím lehce. Právě proto je to teď o to báječnější. Mužstvo má úžasný charakter," konstatoval Němec, jehož svěřenci v říjnu vypadli v osmifinále domácího poháru po debaklu 0:5 v Mönchengladbachu.

Do konce ročníku zbývají tři kola, Bayern má nedostižný náskok 12 bodů. Nagelsmann už nyní myslí na další sezonu. "Uděláme vše, co bude v našich silách, abychom vyhráli jedenáctý titul v řadě," podotkl bývalý kouč Hoffenheimu a Lipska.

Reklama

Související témata: