Hlavní obsah

Pavlenka nejspíš změní dres. Ve hře může být i přesun na Ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslední ostrý zápas odchytal český fotbalový brankář Jiří Pavlenka za reprezentaci v kvalifikaci o Euro 12. října 2023 v Albánii (0:3), pět dní předtím nastoupil naposledy k soutěžnímu utkání za Brémy s Hoffenheimem (2:3). Pak byl pár týdnů zraněný, po uzdravení dělá náhradníka a jeho mise ve Werderu spěje ke konci. Jednatřicetiletý gólman s ním má smlouvu do konce sezony a podle informací Sportu.cz je pravděpodobné, že se v létě vydá za novým dobrodružstvím.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Pavlenka během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Pavlenka působí v Brémách sedmý rok. Klubu se zelenobílými barvami byl věrný i po sestupu do druhé ligy, je v něm vážený a respektovaný. Jenže poslední měsíce sportovně strádá. Na zápasy se dívá z lavičky a jen jistí Michaela Zetterera.

Jeho nevytížení mu výrazně zkomplikovalo pozici v národním týmu, nový reprezentační trenér Ivan Hašek pro aktuální sraz vybral Jindřicha Staňka ze Slavie, Matěje Kováře z Leverkusenu a Vítězslava Jaroše ze Sturmu Graz. Za současné konstelace je Pavlenka prakticky bez šance, aby se dostal do nominace na mistrovství Evropy.

Nerozehranost se na něm projevila i minulý týden v přátelském utkání s Hannoverem, kdy třikrát inkasoval (1:3). „V některých momentech byl nepřesný ve hře nohama. Ale to je také otázka chybějící praxe, což je především u brankářů velké téma. Ale v jiných situacích zase působil dobře,“ pravil kouč Werderu Ole Werner.

Reprezentační gólman Jiří Pavlenka a jeho pozice v Německu, příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Podle informací magazínu Kicker počítají Brémy pro příští sezonu s Zettererem a devatenáctiletým německým talentem Miem Backhausem, jenž jim patří a momentálně je na hostování v nizozemském Volendamu, kde pravidelně chytá.

Co tedy s Pavlenkou? Podle informací Sportu.cz není vyloučeno jeho setrvání ve Werderu, zdvořilostní rozhovory proběhnou, ale momentálně okolnosti směřují k Pavlenkově odchodu jinam. Návrat do české ligy, kde hrál v Baníku Ostrava a ve Slavii, má být prakticky vyloučený. Jednadvacetinásobný reprezentant má preferovat setrvání v zahraničí.

Bude záležet na vývoji na přestupovém trhu a také na Pavlenkových sportovních a finančních představách. Výhodou pro něj bude, že bude po konci smlouvy volným hráčem. Zároveň si je podle signálů z jeho okolí vědom, že může uzavírat jeden z posledních kontraktů v kariéře, a proto nebude chtít jít s penězi výrazně dolů. Což logicky omezí některé možnosti.

Zajímavá by pro něj mohla být výzva v jiném bundesligovém klubu, protože skvěle zná tamní prostředí, nebo třeba přesun na Ostrovy. Anglické kluby se rády rozhlížejí po gólmanech, kteří jsou prověřeni německou ligou. Variantou pak může být třeba i exotičtější angažmá v arabském světě.

Zatím nic rozjednaného není, Pavlenka dokončí sezonu v Brémách. Jeho budoucnost se může rozjet mnoha směry.

Reklama