Hlavní obsah

Nejsme tak dobří, jak si říkáme a jak si někteří z nás myslí, utřel Kroos po prohře s Brazílií Němce

Berlín/Praha

Měli se ukázat, protože šlo o poslední přípravu před blížící se nominací na mistrovství světa v Rusku, místo toho němečtí fotbaloví šampióni vystřízlivěli. „Nejsme tak dobří, jak si mnozí z nás myslí,“ pravil do televizních kamer rozladěný záložník Toni Kroos, když v úterní noci na Olympijském stadiónu v Berlíně německá reprezentace v duelu s Brazílií padla. Po dvaceti měsících, po 22 zápasech v řadě, v nichž nepoznala porážku. Mladý legionář ve službách Manchesteru City Gabriel Jesus jim dal okusit, jak chutná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Brazilci ukončili sérii Němců bez porážkyVideo: sntv

 
Článek

Pro Brazilce šlo o obzvlášť slastnou satisfakci, protože potupa ze semifinálové partie MS 2014 v nich stále přetrvává. A marně před zápasem s mistry světa Paulinho vykřikoval: „Dnešek nemá nic společného s tím, co se událo před čtyřmi lety. Žijeme současností."

Vzpomínky na ponížení jako motivace

Trenér Selecao ostatně netajil, že na tehdejší výprask 1:7 brazilský fotbal nezapomene nikdy. „Cítil jsem, jak se někteří hráči brání, aby se o čtyři roky staré prohře mluvilo, viděl jsem na nich, že vzpomínky na Belo Horizonte stále přetrvávají," přiznal Tite, že i s touto motivací kalkuloval.

A vyšla mu. Po vítězství v Rusku 3:0 vyhrála Brazílie i v Německu. A navíc bez zraněné megastar Neymara, což Tite nezapomněl připomenout. „Učíme se hrát a být silní i bez něho, protože jedině tak budeme opravdu silným týmem," chválil kolektivní výkon svých svěřenců.

„Jsme na správné cestě. Pokorní, disciplinovaní, proti Němcům jsme přidali i něco navíc. Prosazujeme se naším stylem a fotbalem, takže jsme znovu potvrdili, že si Brazílie zaslouží víc respektu," byl po výhře nad Němci hodně optimisticky naladěný Thiago Silva.

„Na ponížení před čtyřmi lety ale naši fanoušci nezapomenou jen proto, že jsme jeden zápas vyhráli," připomínal trenér Tite svému týmu, že důkaz nové éry Selecao budou muset podat za pár měsíců v Rusku.

Sedm nových hráčů nepřesvědčilo

I od Němců se ovšem očekává, že na světovém šampionátu podají důkaz pokračující nadvlády nad fotbalovým světem, takže i proto vzbudila prohra s Brazilci takové rozpaky.

„Soupeři jsme zápas usnadnili a výhru mu nabídli vlastními chybami. A bylo jich hodně," pravil až nezvykle rozmrzelý kouč Joachim Löw, který v porovnání s páteční přípravou proti Španělsku (1:0) zařadil do základní sestavy hned sedm nových hráčů.

„Šlo o příležitost vyzkoušet si některé nové věci a dát příležitost některým hráčům, o kterých v souvislosti s nominací přemýšlím. Něco ale v našem mužstvu nefungovalo. A nešlo jen o ty nové... Nevynucených chyb bylo v naší hře příliš mnoho, takže i proto byla Brazílie silnější."

„Trochu světla v naší hře bylo, ale stínů mnohem víc. Musíme být sebekritičtí a přiznat, že se musíme zlepšit," souhlasil Ilkay Gündogan, jeden ze sedmi nových hráčů v základní sestavě Němců.

„Negativa jednoznačně převažovala. Výsledek 0:1 neznamená, že bychom neměli jezdit na mistrovství světa, nebo že tam nic nedokážeme, ale podobné výkony by v Rusku nestačily. Šlo sice o test, ale pomohl k tomu, abychom si uvědomili, že nejsme tak dobří, jak jsme si vždycky říkali, anebo jak si někteří z nás možná myslí," nehledal pro porážku a výkon svého týmu sebemenší omluvu Toni Kroos.

Reklama