Hlavní obsah

Německým fotbalovým klubům kvůli pandemii opět klesly příjmy

Fotbalová bundesliga utrpěla během sezony 2020/21 další finanční ztrátu. Vedení německé nejvyšší soutěže ve zprávě na oficiálním webu uvedlo, že příjmy klubů klesly oproti předchozímu ročníku o 330 milionů eur (asi osm miliard korun). Nadále tak pokračuje ekonomický propad soutěže, který nastal po propuknutí koronavirové pandemie uprostřed sezony 2019/20.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Bundesliga utrpěla během sezony 2020/21 další finanční ztrátu (ilustrační foto)

Článek

Pro bundesligové kluby je nejcitelnější výpadek příjmů ze vstupného, stejný problém řeší fotbalové soutěže po celém světě. Kvůli protikoronavirovým opatřením se většina utkání hrála na prázdných stadionech nebo před tribunami s omezenou kapacitou.

"Čelíme bezprecedentní situaci. Éra neustálého růstu, který jsme brali jako samozřejmost, se zdá být u konce. Musíme najít nové cesty, jak zajistit německé profesionální kluby do budoucna tak, abychom zároveň uchovali jejich tradici a hodnoty," uvedla mluvčí výkonného výboru bundesligy Donata Hopfenová.

Podle analýzy utržily německé kluby v sezoně 2020/21 ze vstupného jen 22,4 milionu eur (545 milionů korun). V ročníku 2018/19, který nebyl jako poslední ovlivněný pandemií, byly tržby 520 milionů eur (12,7 miliard korun). Dolů šly významně i částky za přestupy hráčů.

Reklama

Související témata: