Hlavní obsah

Nereálné, aby se fotbal letos vrátil na stadiony. Dřív než v roce 2021 nezačne, tvrdí přední virolog

Hamburk/Praha

„Zbavte se iluzí a klamných nadějí,“ vzkázal fotbalovému Německu a vlastně i celému světu virolog Jonas Schmidt-Chanasit z renomovaného institutu Berharda Nochta v Hamburku. „Rozlučte se s představou, že se v letošním roce podaří dohrát profesionální soutěže. Vývoj pandemie koronaviru ničemu takovému nenasvědčuje. A to na tom Německo ještě není tak zle,“ uvedl univerzitní profesor, který se specializuje na virová onemocnění.

Foto: Eduardo Verdugo, ČTK/AP

Ani fotbal na prázdných stadionech bez diváků není řešením.

Článek

Podle jeho názoru je naprosto nereálné, aby se na stadiony fotbal vrátil ještě v letošním roce. „Vidíme, jak se situace vyvíjí v Evropě, i to, co je ještě před námi. I kdyby nás pandemie nezasáhla v té nejsilnější míře, neznamená to, že by fotbal mohl pokračovat. Obnovení soutěží by celou situaci výrazně zhoršilo," varuje profesor Schmidt-Chanasit.

„Zábava, společenské a sportovní akce, při kterých dochází k setkání většího množství lidí, jsou tím posledním, co přijde na řadu, až se život začne vracet do normálu." připomíná na základě svých studií a výzkumů, že by se nebezpečí nákazy nemělo podceňovat.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Přerušena je i fotbalová bundesliga.

Rezolutně se staví i proti myšlence, aby se soutěže dohrály za zavřenými branami stadionu bez přítomnosti diváků.

„Lidi by to i tak lákalo, aby se scházeli, setkávali a zápasy sledovali společně, což je příliš riskantní. Myslím, že se situace uklidní až koncem roku."

Fotbal na starém kontinentu přitom stále žije představou, že se ligové soutěže podaří dohrát do 30. června.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Brány stadionů německé bundesligy zůstávají zavřené - ilustrační foto.

Toto datum je totiž klíčové, neboť mnohým hráčům budou končit v klubech profesionální smlouvy, stejně tak budou dobíhat kontrakty se sponzory a firmami dodávajícími klubům dresy a vůbec sportovní vybavení.

Prezident Francouzské fotbalové federace Noel Le Graet však v pátek připustil, že za současné situace není reálné, aby ligová soutěž ve Francii skončila dřív než v polovině července. A samozřejmě není ani reálné, aby se do konce června dohrály evropské poháry.

„A nejde jen o Francii, podobné jako u nás je to v Itálii, Španělsku a dalších evropských zemích. Naše federace proto předloží UEFA a všem jejím členům návrh, aby se fotbalová sezona 2019/2020 protáhla minimálně do 15. nebo 20. července, protože jedině tak bychom ji mohli dokončit," prozradil Le Graet, že se chystá apelovat na celou fotbalovou Evropu.

Věří přitom, že na hráče nebude muset apelovat. „Myslím, že jsou natolik rozumní, takže budou hrát i několik týdnů navíc, i když jim sezona už měla skončit. A ti, kteří nebudou chtít hrát, prostě nenastoupí," prohlásil prezident fotbalového svazu země mistrů světa.

Reklama

Související témata: