Hlavní obsah

Odmítl Spartu a nelituje. Mladík ze severu Čech oslnil gólovým apetitem bundesligu

Praha

Dvanáct gólů v třinácti zápasech. Fotbalový útočník Vasil Kušej během podzimu oslnil dorosteneckou bundesligu. V dresu Dynama Drážďany řádil při střetech s protivníky doslova jako utržený. „Byla to fantazie," říká šestnáctiletý mladík, jehož zastupuje společnost Sport Invest.

Foto: archiv Sport Invest

Vasil Kušej v dresu Dynama Drážďany.

Článek

V Drážďanech hrajete už druhou sezónu po odchodu z Ústí nad Labem. Čemu přičítáte tak velký výkonnostní skok v minulých měsících?

Nečekal jsem takový posun. I proto zůstávám nohama na zemi. Určitě se projevila adaptace, přece jenom jsem chviličku potřeboval. Bál jsem se, že budu strádat. Ale po půl roce už jsem se cítil dobře. V Česku berou každého nového kluka i v dorostu hlavně jako velkého konkurenta a ti starší se ze sebe snaží dělat něco víc, než ve skutečnosti jsou. V Německu se naopak snaží pomáhat. Ať už s řečí, nebo s fotbalovými věcmi.

Na trávníku jste během podzimu zářil. Cítíte velký fotbalový pokrok?

Posledních pár měsíců mi vyšlo fotbalově fantasticky. Odráží se v tom příprava. Musím říct, že přístup k tréninku v Drážďanech je jiný. Každý trénink se jede na sto procent, hráči jsou tvrdší, situace se řeší rychleji. Když to srovnám, venku se trénuje jinak, poctivě.

Když jste před rokem a půl opouštěl Ústí nad Labem, lákala vás Sparta. Nelitujete tedy, že jste dal přednost německému klubu?

Určitě jsem neudělal chybu. Měl jsem pochybnosti, to je fakt. Ale jenom do prvního tréninku. Když jsem viděl přístup všech kluků i lidí z realizačního týmu, bylo mi jasné, že jsem si polepšil.

Dál bydlíte s rodiči v Ústí nad Labem a do Drážďan dojíždíte. Lze zvládat cestování s fotbalovými i školními povinnostmi?

Ze začátku byl program hodně náročný, ale je to o zvyku. Do školy chodím v Ústí, pak jedu do Drážďan, kam to mám necelou hodinku. V pondělí mám obvykle individuální trénink v posilovně, v úterý dopoledne je příprava s prvním mužstvem Drážďan, odpoledne s dorostem. Ve středu chodím trénovat s kluky v Ústí, ve čtvrtek a v pátek mám trénink s dorostem v Drážďanech. Každý pátek před zápasem zůstávám v Německu na internátu.

Jak vám pomáhá Filip Trojan, bývalý český legionář, který v Drážďanech působí v roli mládežnického trenéra?

Vede kluky do čtrnácti let. Mám s ním doučování němčiny. Když je cokoli třeba, pomůže. V Drážďanech je nás pět mladých kluků z Česka, takže nám hodně radí. On v Německu působí od šestnácti let a z mého pohledu je obrovskou osobností.

Reklama

Související témata: