Hlavní obsah

Rozladění pokračuje, Dortmund nevyhrál už pátý zápas v řadě. O body ho obral i poslední Norimberk

Trýzeň Dortmundu se proměnila v pořádnou mizérii, což pondělní epilog 22. kola fotbalové bundesligy jen potvrdil. Ani na hřišti posledního Norimberku totiž nedokázala Borussia vyhrát, takže po bezgólové remíze má na druhý Bayern k dobru už jen tři body. „Tak už to bývá, nemůžete být během sezony pořád jen nahoře,“ rozháněl kouč Lucien Favre rozladění, které zavládlo uprostřed minulého týdne poté, co jeho tým schytal tříbrankový příděl v prvním osmifinále Ligy mistrů od Tottenhamu.

Sestřih utkání 22. kola Bundesligy Norimberk - DortmundVideo: DIGI Sport

 
Článek

V pondělním ligovém střetnutí s Norimberkem se ovšem ukázalo, že Dortmund už není nahoře třetí týden. V bundeslize postupně remizoval s Frankfurtem, Hoffenheimem a nyní s Norimberkem, z Německého poháru vypadl po penaltovém rozstřelu s Brémami, v osmifinále Ligy mistrů schytal výprask na Ostrovech.

„Samozřejmě že jsme zklamaní. Když nevyhrajete pět zápasů v řadě, je to pochopitelné," přiznal švýcarský kouč na lavičce Dortmundu Favre po dalším nerozhodném výsledku, jímž si jeho tým zkomplikoval cestu za vysněným titulem.

„Je hodně frustrující zezadu sledovat, jak si počínáme. Za zápas si vytvoříme jednu dvě šance, což je málo. Schází nám důraz a údernost, i když je jasné, jak je to pro naše útočníky těžké. Soupeři nás znají a na naši hru reagují. Třeba Norimberk bránil v šestnáctce v jedenácti lidech," rozmrzele reagoval na další bodovou ztrátu brankář Borussie Roman Bürki.

„Takovéto období si prožije mnoho špičkových týmů. Nehráli jsme špatně, měli jsme zápas pod kontrolou, i proti vysloveně defenzivně hrajícímu soupeři jsme si vytvořili šance, takže alespoň 1:0 jsme mohli vyhrát. Schází nám ale lehkost a hlavně rychlejší pohyb, abychom protivníka unavili a dostávali se snáze k zakončení," rozebíral Favre příčiny další ztráty.

Poslední tým tabulky podřídil skutečně všechno tomu, aby neinkasoval a uhrál alespoň bod. Dočasné trenérské dvojici tvořené asistentem odvolaného trenéra Köllnera Borisem Schommersem a bývalým slovenským reprezentantem Markem Mintálem se to podařilo.

I bod je pro Norimberk, za který odehrál celý zápas český legionář Ondřej Petrák, důležitý. V tabulce sice zůstal poslední, ale na šestnáctou příčku znamenající účast v baráži má jen dvoubodové manko.

„Měli jsme taktický plán, který hráči bezezbytku splnili. Bojovností, odhodláním, obrovským nasazením nenechávali Borussii prostor k její hře," chválil své svěřence Schommers. „Remíza je pro nás hodně důležitá i proto, že si hráči zvedli sebevědomí. Před dalším zápasem s Düsseldorfem jsme takovouto injekci potřebovali."

Otázkou ovšem je, zda na lavičce zůstane a mužstvo povede dál. Norimberk totiž intenzivně hledá nového kouče. A o zájemce nemá nouzi. Pětašedesátiletý Felix Magath, který v minulosti dovedl k titulu Bayern i Wolfsburg, se kupříkladu nabídl sám.

„Patřím sice v bundeslize ke staré trenérské škole, ale myslím, že svými zkušenostmi jsem schopen klubu pomoci. Zvláště v současné nouzi. Norimberk nemusí nic vzdávat, protože mu chybí jen dva body, aby unikl z přímé sestupové zóny," nechal se slyšet Magath, který je po návratu z čínského angažmá bez práce.

Reklama

Související témata: