Hlavní obsah

Schick: Titul? Není to jen sen. Nastínil i tajemství skvostné sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ovládnout bundesligu, jíž už jedenáct let v řadě kraluje Bayern Mnichov? Zatraceně obtížný, zdánlivě nemožný úkol. Útočník Bayeru Leverkusen Patrik Schick, který se svým týmem německou nejvyšší soutěž senzačně vede, ale po mistrovském tiulu touží. A jeho zisk považuje za reálný. „Není to jen sen,“ sdělil deníku Kicker.

Foto: Leonhard Simon, Reuters

Útočník Leverkusenu Patrik Schick se pokouší přelstít gólmana Augsburgu Finna Dahmena.

Článek

Ono i pokud by tomu bylo naopak, kdy jindy by měl Leverkusen snít? V probíhajícím, nadmíru povedeném ročníku, ještě nepoznal přemožitele. Hladký průjezd Evropskou ligou a postup z prvního místa skupiny po šesti vítězstvích ze stejného počtu utkání chutná sladce, putování bundesligou (14–3–0) pak ještě o něco sladčeji.

Vždyť Leverkusen po sedmnácti zápasech, tedy rovné polovině, celé soutěži překvapivě kraluje. Druhý Bayern zaostává za lídrem o čtyři body, čili i pokud vyhraje duel s Unionem Berlín, který má k dobru, nepovede se mu soka přeskočit. Mimochodem i domácím pohárem prochází Leverkusen bez ztráty kytičky. V poklidu postoupil do čtvrtfinále, v němž bude čelit Stuttgartu. „V tuhle chvíli jsme na tom dobře ve všech soutěžích,“ uvědomuje si Schick.

Družina pod vedením někdejšího skvělého záložníka (a evidentně podobně výtečného kouče) Xabiho Alonsa prostě šlape jako zatraceně dobře promazaný stroj. Jak toho ale španělský stratég dokázal docílit? „Máme skvělý týmový duch. I ti, kteří tolik nehrají, na tréninku dřou a vytvářejí konkurenci. Všichni se navzájem posouváme k lepším výkonům,“ pochvaluje si reprezentační útočník.

Jen týmovostí zajistit, aby vám na záda koukal hegemon jménem Bayern, by ale jistě nešlo. Podle Schicka je neméně důležité, že kabina je trenérovi bezmezně oddaná. „Všichni věříme tomu, co Xabi dělá. Ve všem. Přesně se řídíme jeho taktikou a instrukcemi,“ vysvětlil.

Bývalý středopolař Liverpoolu či Realu Madrid totiž mužstvu vnukl jasně definovaný styl, založený na držení míče a utavení bránícího se soupeře. Se 61,6 % na zápas si Leverkusen užije balonu nejvíce ze všech bundesligových celků a s přehledem také vévodí žebříčku týmů s největším počtem dotyků na útočné polovině.

Dominantní herní projev by mohl konečně rozšířit vitrínu trofejí, která zatím působí až přespříliš skromně. Vždyť Leverkusen kromě triumfu v Poháru UEFA ze sezony 1987/88 a zisku německého poháru (1992/93) zatím nevyhrál zhola nic.

Nepodařilo se mu to ani v ročníku 2001/02, který začal podobně fantasticky jako ten současný. Ale skončil hororem. Mužstvo v čele se záložníkem Michaelem Ballackem tehdy ještě pár týdnů před koncem sezony pomýšlelo i na treble, pak ale přišel finiš. Který rezultoval ve druhé místo v lize a prohry ve dvou finálových duelech – jak německého poháru, tak Ligy mistrů.

Schick a spol. doufají, že tentokráte příběh vyústí v happyend. Našlápnuto k tomu mají slušně…

Kdo se stane vítězem německé bundesligy?
Bayern Mnichov
42,2 %
Leverkusen
56,5 %
Někdo jiný
1,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3116 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.