Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Černý sbírá argumenty, aby nastupoval. Hráč jako Sancho Dortmundu chyběl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gól Václava Černého, další triumf Leverkusenu s českým podpisem, matný Bayern i návrat hvězdy do Dortmundu. Expert David Jarolím otevírá první jarní Echo bundesligy jak tuzemskou stopou, tak tím nejzásadnějším, co se v německém fotbalovém světě o víkendu událo.

Foto: Profimedia.cz

Václav Černý si gólem i povedeným výkonem řekl o základní sestavu i v příštím kole

Článek

„Václav Černý zařídil gólem remízu 1:1 v Mohuči. Pro něj je důležité, že nastoupil od začátku. Byl vidět, byl aktivní. Branku dal z rychlého protiútoku, který velmi dobře vyřešil střelou levačkou mezi nohama obránce na přední tyč. Pro gólmana strašně těžké.

Rozhodně vstup do roku 2024, který Černého posune dál. Nasbíral další argumenty, aby v příštím kole opět naskočil v základu podobně jako na startu sezony. Nehrál špatně, byl u nebezpečných situací. Jenže trenér Niko Kovac dělá občas zvláštní rozhodnutí, moc se v jeho tazích nevyznám, nechápu je. Třeba když dal Černý v listopadu svůj první bundesligový gól, další zápas převážně seděl.

Na druhou stranu Wolfsburg nakonec jen remizoval, bodů moc nemá a je jedenáctý. Výkony jsou pro tým, který chtěl hrát o poháry, zatím zklamáním. Už se déle spekuluje, zda Kovač zůstane. Zatím se nic neděje, ale umístění v tabulce ambicím neodpovídá.

Leverkusen udržel neporazitelnost, byť v Augsburgu to měl hodně těžké a zvítězil 1:0 až gólem v nastavení. Terén nebyl na kombinační fotbal moc ideální, přesto byl Leverkusen většinu duelu lepší. Zajímavé je, že se najednou rozpadla téměř celá obrana. Kossounou a Tapsoba jsou na Africkém poháru, Tah byl pro mě překvapivě na lavičce, stejně jako Florian Wirtz.

Místo něj naskočil Adam Hložek. Nevím, moc se do hry nedostal, po pauze byl vystřídán. Patrik Schick také nastoupil od začátku a měl obrovskou příležitost v první půli. Šel z pravé strany sám na gólmana, ale hodil si míč moc před sebe. Celkově pro Leverkusen důležité tři body, teď je čeká další zkouška proti Lipsku.

Na paty Leverkusenu šlape dále Bayern, který si poradil 3:0 s Hoffenheimem. Zejména první poločas však nebyl ideální, hosté neměli daleko od vyrovnání na 1:1. Rozhodla kvalita, zejména Musialy, jenž se trefil dvakrát. Takže ano, vítězství, ale nikterak přesvědčivé, jak může napovídat skóre.

Pak tu máme dvě velká jména, o kterých bychom se měli zmínit. Z Lipska zamířil na hostování do Tottenhamu útočník Timo Werner. Na podzim nebyl ve formě, dal jen dvě branky, občas ani nehrál od začátku. Nebyl se svou pozicí v klubu úplně spokojený, proto zvolil Anglii, kterou už z působení v Chelsea zná. Navíc je Euro v Německu, a pokud by situace zůstala stejná, v nominaci by jistě nebyl.

Druhé jméno je Jadon Sancho. Pro něj vysvobození. Byl vyřazen z kádru Manchesteru United a naskytla se příležitost vrátit se do Dortmundu, kde zažil svá nejlepší léta dosavadní kariéry. V Darmstadtu naskočil na 30 minut a hned si při výhře 3:0 připsal asistenci. Nebyla na něm znát absence herní praxe, byl vidět.

Předvedl dobrý výkon, stejně tak krajní obránce Ian Maatsen, jenž dorazil z Chelsea. Dortmund jinak tolik nezazářil a jsem zvědavý, jak se mu bude dařit dál. Hráč typu Sancho jim po odchodu Bellinghama jednoznačně chyběl. Musí teď využít lehkého losu, hrají v Kolíně, doma s Bochumí a na půdě Heidenheimu. Na pozice pro Ligu mistrů ztrácí jen tři body.

Na závěr bych se rád věnoval Frankfurtu, který vyhrál 1:0 v Lipsku. Mají dvě nové tváře, i když o příchodu Donnyho van de Beeka se už nějakou dobu vědělo. Hostování útočníka Saši Kalajdžiče se však dotáhlo pár dnů před startem jara. Oba nakonec nastoupili od první minuty a přispěli k dobrému výkonu celého týmu.

Frankfurt posílil hlavně směrem dopředu a má podle mě šanci se dotáhnout na elitní čtyřku, aktuálně je šestý. Může to být mužstvo, které ještě výrazně zamíchá kartami.“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.