Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Leverkusen připomíná éru Guardioly, Jurásek by se brzy mohl dočkat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První bezbrankový zápas Leverkusenu, pětigólová přestřelka Bayernu s Augsburgem nebo pohledný hit Stuttgart vs. Lipsko. Nejen tyhle víkendové události ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz rozebírá bývalý reprezentant David Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku či Hamburku. Řeč bude i o českých hráčích a dalších zajímavých tématech.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Annegret Hilse

David Jarolím ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy mluví i o formě vedoucího Leverkusenu, který sice o víkendu poprvé v sezoně neskóroval, ovšem i po 19 kolech zůstává bez porážky.

Článek

„Osmnáct ligových utkání s gólem a dost. Vedoucí Leverkusen poprvé v sezoně neskóroval, ale důvod k panice to není. Takové zápasy, jako byl ten sobotní s Mönchengladbachem, jednou za čas přijdou. Bayer se dvakrát za sebou trefil v nastaveném čase, ovšem potřetí se to holt nepovedlo.

Mönchengladbach se zmohl víceméně jen na bránění a měl obrovskou kliku. Ustál spoustu tutovek a drtivý nápor. Ve druhé půli měl Leverkusen 75procentní držení míče a překonal bundesligový rekord v počtu nebezpečných situací v šestnáctce (69). Poctivý a účinný represink Bayeru mi připomíná zlatou éru trenéra Guardioly: když ztratí míč, bleskově vytvoří tlak v pěti lidech a okamžitě získá balon zpátky. Začínám se těšit na superhit s Bayernem, který se bude hrát 10. února.

Překvapilo mě, že si v dresu Leverkusenu poprvé zachytal bundesligu brankář Matěj Kovář. Než jsem si před zápasem stačil projet sestavu, koukal jsem, že je v bráně. Klobouk dolů před trenérem Alonsem, jenž Matějovi velkoryse dal šanci rozchytat se před čtvrtfinále poháru se Stuttgartem. Pro Kováře je fajn, že odehrál zápas v pohodě a nechyboval.

A nový útočník Borja Iglesias, jenž přišel na hostování z Betisu Sevilla? Je mu jednatřicet a má spoustu zkušeností, trenér Alonso krajana nejspíš dobře zná ze Španělska. V tuhle chvíli Iglesiase nevidím jako přímou konkurenci pro Patrika Schicka, z pohledu Leverkusenu jde spíš o rozšíření ofenzivních variant. Patrik proti Mönchengladbachu zahrál solidně: neskóroval, ovšem v první půli krásně prodloužil míč na parťáka Wirtze, jenž ve vyložené šanci selhal.

Druhý Bayern ztrácí na Leverkusen už jen dva body, což je pro něj po divoké partii v Augsburgu (3:2) velká výhra. Zvlášť když mnichovský obr nechytil začátek a prvních deset nebo patnáct minut se nedokázal dostat na útočnou polovinu. A ještě měl štěstí, že rozhodčí díky zásahu VAR a přezkumu kalibrované čáry neuznali Augsburgu gól na potenciálních 1:0.

Proti Bayernu stálo dost věcí, nejen rozbitý trávník; skoro to vypadalo, jako kdyby mu to v Augsburgu udělali naschvál. K tomu mnichovská obranná čtyřka spolu hrála úplně poprvé: na pravém kraji kmital levák Guerreiro, doleva se vrátil kritizovaný Davies a zimní posila Dier nastoupila poprvé od začátku vedle De Ligta. Plus na konci dvě penalty pro Augsburg… Bayern tam v minulosti často ztrácel, ovšem tentokrát tenhle výjezd ustál a cenné tři body se mu můžou v bitvě o titul dost hodit.

Přemýšlím, jestli Bayern nemůže dojet na velký zástup zraněných. O víkendu na dlouhý seznam přibyl křídelník Coman s pochroumaným kolenem, což je velká nepříjemnost. Marodí Upamecano, Laimer, Kimmich, Sarr, Perec, Gnabry… Hlavně posledně jmenovaný Bayernu dost chybí: ačkoliv na podzim neměl kdovíjakou formu, v zápase dokáže udělat rozdíl. Stejně jako Coman. I pro Bayern platí, že čím víc hráčů mu vypadne, tím je to horší.

Moc jsem se těšil na velký zápas Stuttgartu s Lipskem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a dost jsem se bavil. Nádherná show! Sedm gólů a jednoznačná záležitost pro třetí Stuttgart, který po dvou jarních porážkách vyhrál 5:2 a stylově oplatil Lipsku srpnový výprask. Byl lepší běžecky, kombinačně i rychlostně a čišel z něj drajv. Zato odevzdané Lipsko podle mě odehrálo jeden z nejhorších zápasů za poslední roky.

Hattrickem se pod důležité vítězství Stuttgartu podepsal útočník Deniz Undav, jenž původně přišel na hostování z Brightonu jako žolík za Guirassyho, ovšem teď už je na dvanácti ligových gólech a říká si o pozvánku na letní EURO. Právě Undav byl v sobotu pro Stuttgart klíčový: díky němu se tým znovu dostal do pohody a smáznul Lipsko na plné čáře.

U Lipska bych se ještě na chvilku zastavil, protože po povedeném podzimu jeho jarní bilance překvapuje: tři zápasy, tři porážky. Proti Frankfurtu zahrálo výborně (0:1), jenže ho vychytal skvělý brankář Trapp. S Leverkusenem prohrálo až po gólu v nastavení (2:3) a o trápení ve Stuttgartu jsme už mluvili. Směrem dopředu Lipsko má kvalitu, zato v defenzivě je katastrofální. Možná doplácí na zimní odchody – třeba ofenzivní univerzál Forsberg v RB sice strávil dlouhých devět let, ovšem ve dvaatřiceti ještě není tak starý, aby týmu neměl co dát. Klub ještě chce posílit, ale otázkou je, jestli mu to do konce přestupového okna vyjde.

Do elitní čtyřky se díky výhře 3:1 nad Bochumí vrátil Dortmund, který na jaře zvítězil ve všech třech duelech a přeskočil Lipsko. Útočník Füllkrug nastřílel hattrick (další dobrá zpráva pro trenéra německé reprezentace Nagelsmanna) a z dlouhodobého hlediska musím znovu ocenit zimní příchody křídelníka Sancha a levého obránce Maatsena. Hráč Sanchova kalibru Borussii chyběl: je to typ, který dokáže přijít s překvapivým řešením a v poslední třetině hřiště umí udělat rozdíl. A levá strana byla pro Dortmund na podzim velkou slabinou. Žlutočerný tým se dostal do laufu, a pokud takhle bude pokračovat, může si to se Stuttgartem rozdat o třetí místo.

Na bundesligové poprvé zatím čeká David Jurásek v Hoffenheimu, ovšem něco mi říká, že by se brzy mohl dočkat. Jeho tým na jaře uhrál jediný bod a asi to bude chtít změny. Hoffenheim má v porovnání s minulou sezonu celkem nahráno, ale když už je šest bodů od pohárových pozic, byla by škoda o ně nezabojovat. Juráskova cesta do sestavy nebude snadná, nicméně herní styl by mu ze všech bundesligových týmů mohl sedět nejvíc. Třeba to přijde už v neděli ve Wolfsburgu.“

Reklama