Hlavní obsah

Táto, kdo mě koupí? Zázračný spoluhráč Čechů z Leverkusenu je hitem fotbalového trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebylo těžké rozhodování, jaký sport si Florian Wirtz vybere. Jeho starší sestra Juliane hrála fotbal a v současnosti kope za Werder Brémy. Táta Hans-Joachim roky šéfuje malému klubu Grün-Weiß Brauweiler, kde jeho syn začínal. S manželkou Karin jsou dodnes jeho agenty. Dvacetiletý Florian se teď rodičů musí často ptát: „Koupí mě někdo?“

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Florian Wirtz proměňuje penaltu v semifinále německého poháru.

Článek

Wirtz je talent za bezmála tři miliardy korun a extrémně žádané zboží na fotbalovém trhu. Německý mládenec to jen potvrdil při středečním semifinále poháru, v němž zařídil výhru Leverkusenu 4:0 proti Düsseldorfu.

Matěj Kovář vychytal nulu, Adam Hložek zůstal na střídačce, Patrik Schick střídal v 65. minutě společně s Wirtzem, který byl hvězdou zápasu.

Dva góly dal, u dalších asistoval.

A gólman Düsseldorfu Florian Kastenmeier jen uznale vyprávěl, že proti lepšímu fotbalistovi snad ještě nikdy nechytal. „Je zbytečné o něm mluvit. Má skvělé statistiky, přehled, souboje jeden na jednoho. Takhle bych mohl chválit další hodinu,“ kroutil hlavou brankář druholigového mančaftu.

„Je nebezpečný s míčem a mazaný bez něj. Hodně toho taky naběhá,“ pokračoval ve chvále pro magazín Kicker Wirtzův spoluhráč ze zálohy Granit Xhaka. „Ve 20 letech podává konzistentní výkony. Přitom hraje každý třetí den.“

I díky výborné formě šikovného mládence natahuje Leverkusen rekordní šňůru bez porážky. Bayer postupem do finále přidal 40. zápas v sezoně bez porážky (!) a například německý agent a právník Nils Baumgarten v rozhovoru Sport.cz upozorňoval: „Vsaďte se, že se po sezoně najdou zájemci, kteří klukům z Leverkusenu nabídnou dvojnásobné honoráře!“

A poptávka po Wirtzovi roste. Před pár týdny vyvracel výkonný ředitel Simon Rolfes, že Liverpool za něj nabízel 92 milionů eur, ale v podstatě také naznačil, že by to bylo stejně málo.

Minulý týden specializovaný server Transfermarkt zaktualizoval tržní hodnotu plejerů v bundeslize a Wirtze ocenil na 110 milionů eur (v přepočtu přes 2,7 miliardy korun). Dražší borec aktuálně po německých trávnících neběhá a podle BBC o něj eminentní zájem dál jeví Liverpool a jeho konkurenti z Manchesteru City. A anglické velkokluby budou stát jen na čele dlouhého špalíru zájemců…

„Je to výjimečný hráč,“ vyzdvihuje ho ředitel Rolfes. „Neukazuje to jen v zápasech, ale i při každém tréninku. Překypuje elánem, je hladový. Jsem rád, že je u nás.“

Wirtzovi agenti, konkrétně táta Hans-Joachim s mámou Karin, vyjednali synkovi v Leverkusenu smlouvu do roku 2027. Pro Bayer to představuje majstrštyk, jde o generační talent německého fotbalu.

V 17 letech a 15 dnech se stal v roce 2020 nejmladším hráčem, který nastoupil za Leverkusen. Chvíli mu patřil i rekord pro nejmladšího střelce bundesligových dějin.

Wirtz byl tak mladinký, že když Leverkusen před čtyřmi lety hrál duel Evropské ligy proti Slavii, chyběl v nominaci kvůli středoškolským písemkám.

Nyní už i jeho rodiče vědí, že se synátor může slušně zabezpečit kopáním do meruny. V bundeslize v aktuální sezoně zapsal sedm tref a deset asistencí. V březnové reprezentační pauze se zase stal autorem nejrychlejší trefy v historii německého nároďáku, když proti Francii skóroval po sedmi sekundách.

Před ofenzivním šikulou se rozprostírá krásná budoucnost. Zkrášlit si může i nejbližší týdny v Leverkusenu. Tým s trojicí Čechů na soupisce stále útočí na treble. Titul z bundesligy, Evropské ligy i německého poháru, jehož finále odehraje proti druholigovému Kaiserslauternu 25. května.

A s rozparáděným Wirtzem může směle pomýšlet na tři trofeje.

Reklama

Související témata:
Florian Wirtz