Hlavní obsah

Úleva pro Schicka a spol.? Alonso odmítl giganty a zůstane v Leverkusenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro fanoušky Leverkusenu je to radostná, ale hlavně naprosto klíčová informace. Španělský trenér aktuálního lídra bundesligy Xabi Alonso odmítl zájem anglického Liverpoolu i bavorského Bayernu Mnichov a měl by setrvat v německém klubu. Informaci nejprve uvedlo hned několik předních zahraničních médií, sám Alonso informaci potvrdil setrvání na předzápasové tiskové konferenci.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Kouč Leverkusenu Xabi Alonso.

Článek

Xabi Alonso je na fotbalovém trhu momentálně velmi poptávaným zbožím. Aby také ne, když jeho svěřenci jsou v boji o mistrovský treble. V bundeslize činí náskok Leverkusenu deset bodů, a pokud se nestane nějaký neočekávaný kolaps, Patrik Schick a další přeruší dvanáctiletou sérii Bayernu a pozvednou mistrovský titul nad hlavu. Aktuálním favoritem jsou i v německém poháru, zároveň postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy.

Zkrátka, Leverkusenu se aktuálně daří na všech frontách. A velkou zásluhu na tom má právě Alonso.

Což samozřejmě nemohlo zůstat ve světovém fotbale bez povšimnutí. Zájem o služby bývalého hráče údajně projevily kluby, ve kterých Alonso dříve působil jakožto hráč, konkrétně Liverpool a Bayern Mnichov. Pro Alonsa by to byla jistě pocta mít na starost kádr jednoho z největších týmů světa. A navíc klubu, ve kterém hrál.

Podle zahraničních médií měl však Xabi Alonso oba kluby alespoň prozatím odmítnout a setrvat v nadcházející sezoně v Leverkusenu. Podle populárního fotbalového novináře Fabrizia Romana by se měla v létě 2025 navíc zaktivnit výstupní klauzule. Ta by měla být dle médií ve výši přibližně 15 milionů eur (přibližně 380 milionů korun).

Informace o setrvání následně potvrdil Alonso na tiskové konferenci před zápasem s Hoffenheimem. „Měl jsem schůzku s vedením a oznámil jsem jim, že v klubu zůstanu a budu pokračovat. Reprezentační přestávku jsem využil k tomu, abych se zamyslel a rozhodl se. V Leverkusenu je teď moje místo,“ uvedl Alonso.

Pro Liverpool je to nepříjemnost, jelikož Alonso měl být údajně primární variantou pro nahrazení Jürgena Kloppa, jenž již dříve oznámil, že na konci sezony v klubu, který vyřadil pražskou Spartu v osmifinále Evropské ligy, po osmi letech skončí. Deník The Guardian uvádí, že prvními trenérskými jmény na seznamu jsou aktuálně Roberto De Zerbi z Brightonu a Rúben Amorim ze Sportingu Lisabon.

Německý Bayern řeší podobný problém. Po sezoně ho opustí Thomas Tuchel, a tak také shání náhradu. Jako ideální se nabízel právě Alonso, ale tato varianta nakonec zřejmě padla. V brzký příchod Španěla nevěří ani prezident Bayernu Uli Hoeness. „Alonso je vzhledem k nynějším úspěchům Leverkusenu nakloněn spíše jeho setrvání v klubu, jelikož nechce klub opustit,“ uvedl Hoeness podle deníku The Guardian, ještě před tiskovou konferencí, kde Alonso potvrdil setrvání.

Kam Alonso po štaci v Leverkusenu zamíří, zůstává zatím ve hvězdách. Do další sezony však jeho pozice měla zůstat neměnná.

Reklama