Hlavní obsah

Kovář o Leverkusenu: Titul je pořád daleko. Bylo by špatně, kdybych byl se svou pozicí spokojený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Leverkusenu frčí čeština, na tréninku se v mateřském jazyce špičkují tři čeští fotbaloví reprezentanti. A finský brankář Lukas Hradecky se přidá se slovenštinou. „Slýcháme, že jsme československá mafie,“ překládá český gólman Matěj Kovář, jak dobrá nálada v úžasné sezoně Leverkusenu panuje. Kovář ve velkém rozhovoru pro Sport.cz vypráví o působivém tažení Bayeru, své pozici, vztahu s Hradeckym, českých spoluhráčích Patriku Schickovi a Adamu Hložkovi nebo o reprezentaci.

Foto: Bayer 04 Leverkusen

Brankář Matěj Kovář v dresu Bayeru Leverkusen.

Článek

Je v Leverkusenu slovo titul zakázané?

Zakázané určitě ne. Ale každý z nás se neustále soustředí jen na svůj a týmový výkon, na každý další zápas. Do konce chybí pořád osm kol, titul je stále daleko.

Máte však skvělou fazonu a před Bayernem Mnichov vedete o deset bodů. Skoro se zdá, že takový náskok nejde ztratit.

Říká se, že poslední krok je nejdůležitější a nejtěžší. Máme sice náskok deseti bodů, ale pořád je ve hře čtyřiadvacet bodů. Bayern má skvělý tým, může se stát ještě hodně věcí. Ale věřím, že máme dobrou formu a že konec pro nás dopadne úspěšně.

Cítíte, že očekávání a natěšení lidí v klubu a fanoušků rostou?

Zvenku tahle nálada cítit je. Pokud by sezona skončila tak, jak všichni chceme (zaklepe na zuby), šlo by pro Leverkusen o první ligový titul. Bylo by to fakt velké. Ale každý v klubu vnímá, že je před námi pořád dost práce. Chceme to dotáhnout, ale nikdo se nenechává unášet. Všichni zůstáváme nohama na zemi.

Fotbalová reprezentace má za sebou první trénink pod Ivanem HaškemVideo: Sport.cz

Proč Leverkusen takhle šlape?

Každý hraje na hranici svých možností, což je až neuvěřitelné. A máme trenéra (Xabiho Alonsa - pozn. aut.), který už teď podle mě patří do světové třídy. Je úžasné, jak nás dokáže na každý zápas připravit. Byl skvělý fotbalista, teď je na dobré cestě, aby byl ještě lepší trenér. Tyhle všechny aspekty se sešly, ve finále se rozjela taková jízda.

V létě jste věděl, že jdete do ambiciózního klubu. Ale nadál byste se toho, že v půlce března budete bez porážky, v lize pomašírujete za titulem a budete i v semifinále domácího poháru a ve čtvrtfinále Evropské ligy?

Takový scénář si v tu chvíli asi nikdo nepředstavoval. Ale vše je dílem, jak je celý klub nastavený, jak všichni ke své práci přistupují. Každý je stoprocentní profesionál. Vím, že klub byl v minulosti několikrát kousíček od titulu nebo velkého triumfu. Ale vždy to uteklo. Hlavně pro fanoušky je nepříjemné, že klub má kvůli tomu nějakou nelichotivou přezdívku. Věřím, že teď lidem vše vynahradíme a na konci sezony posbíráme co nejvíc trofejí.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Takže ideálně všechny tři?

Bylo by to krásné, ale kdoví. Jsem optimista, ovšem ve fotbale se může stát cokoliv. V pohárech je to o jednom zápase, který vám nemusí vyjít, a jste venku. Musíme se soustředit jen sami na sebe a podávat co nejlepší výkony.

Vážíte si víc pohárových postupů, když v nich chytáte?

Když je člověk na hřišti, užívá si vítězství a úspěchy víc. Ale já byl vždy týmový hráč. A pokud bychom titul dotáhli, užil bych si ho strašně moc. Každá trofej je pro mě krásná, ať jsem na hřišti, nebo ne.

Jak vnímáte svou pozici v Leverkusenu? V domácím poháru a Evropské lize chytáte pravidelně, v bundeslize jste dvojka a máte v ní jeden start.

Je to moje první sezona v Německu. Samozřejmě jsem plus minus věděl, v jaké pozici do ní půjdu. Jsem rád, že mi trenér dává šanci v pohárech. Je super, že se dostanu na hřiště. Ale zase kdybych řekl, že jsem s takovou pozicí spokojený, bylo by něco špatně. Ve třiadvaceti by takové nastavení nebylo optimální. Každý hráč chce hrát, já samozřejmě taky. Ale týmu se daří, Lukas Hradecky předvádí skvělé výkony. Beru situaci, jak je. Když dostanu příležitost, snažím se trenérovi ukázat, že jsem připraven.

Když se za svým rozhodnutím zpětně ohlížíte, byl dobrý krok jít do Leverkusenu?

Tato otázka se nabízí, ale já věřím ve své schopnosti a lidem, kteří byli vedle mě při rozhodování. Všichni jsme se shodli, že jít do Leverkusenu má smysl. Byl to pro mě posun. A kdyby mi někdo před sezonou řekl, že odchytám okolo patnácti zápasů za Leverkusen, jeden z nejlepších týmů v Evropě, tak to beru všemi deseti. Věřím, že jsem udělal správný krok a že se to v budoucnu potvrdí.

Změní se vaše pozice pro příští sezonu?

Tohle teď není téma. Vždyť je teprve březen. Mohou přijít zranění nebo jiné okolnosti. Pro mě je důležité, abych zůstal zdravý, a vždy když dostanu příležitost, chci dokázat, že svoje místo v týmu mám. Dál nekoukám.

Ale asi cítíte, že Leverkusen s vámi do budoucna počítá a chystá si vás na pozici jedničky?

Důkazem může být třeba fakt, že mi trenér dává šanci ve dvou pohárech. Za posledních šest let v Leverkusenu nebyl gólman, který by kromě Lukase odchytal tolik zápasů jako já. Klub se mnou asi počítá. Vize, kterou mi představil, se podle mě naplňuje. Ale ve finále to bude o mně a o tom, jak se budu prezentovat na hřišti.

Jaký máte s Lukasem Hradeckym, Finem se slovenskými kořeny, vztah?

Podle mě nadstandardní. Lepšího člověka jsem si k sobě nemohl přát. Jsem rád, že se od někoho takového mohu učit. Lukas je skvělý chlap i gólman. Je kapitán a oblíbencem fanoušků, v Leverkusenu působí už šestou sezonu. Má můj obdiv a nebojím se říct, že je klubovou legendou. Kdyby se nám povedlo dojít tam, kam chceme, bylo by to i pro něj zadostiučinění. Taky je fajn, že mluví slovensky, i díky tomu jsme se rychle naladili na stejnou vlnu.

Máte tedy takový československý koutek ještě s Patrikem Schickem a Adamem Hložkem? Neštve ostatní, že neví, o čem se bavíte?

To ne (úsměv), ale slýcháme narážky, že jsme československá mafie. Jde o nadsázku, bereme ji. Je vždycky lepší, když máte kolem sebe lidi, kteří mluví vaším jazykem a mohou vám pomoct, když je potřeba.

Stýkáte se i mimo hřiště?

Samozřejmě, jinak by to ani nefungovalo. Stýkáme se i s partnerkami, děláme společné večeře nebo posezení. Je to strašně fajn. Je potřeba občas vypnout od fotbalu a popovídat si i o jiných věcech.

Když jsme u vašich českých parťáků, Patrik Schick se v posledních zápasech dostal do laufu a střílí důležité góly. Je to pro něj zadostiučinění po českých časech?

Jsem za něj nesmírně rád. Zasloužil si to. Byl dlouho zraněný, trochu se tím protrápil, pro jeho hlavu to určitě nebyla jednoduchá situace. Je skvělé, že se mu teď vše vrací v podobě gólů a že na hřišti zase září. Jen doufám, že v tom bude pokračovat a jeho výkony v Leverkusenu a národním týmu ještě porostou.

Je vidět, že je v pohodě, veselý a uvolněný?

Kdo je veselý, když není na hřišti? Každý sportovec chce být na hřišti a dělat svůj sport. Patrik v tomhle není jiný. Podle mě je to špičkový fotbalista na top úrovni, dává góly. Tvrdě pracoval, aby se vrátil. Přeju mu, ať mu drží zdraví a může rozdávat fotbalovou radost. Zaklepu to (klepe si na zuby).

Jak bere svou pozici Adam Hložek, který tolik nehraje?

To je spíš otázka na něj. Ale když má možnost, pokaždé ukáže, že je skvělý hráč. V kariéře už toho hodně odehrál, má dost zkušeností, je profesionál. Je smůla, že teď nenastupuje tak, jak by chtěl. Ale věřím, že se to zlomí a že bude hrát víc a dávat góly. Na tréninku vidím, jak má do fotbalu chuť. Dává do všeho maximum a snaží se trenéra přesvědčit, že si místo v sestavě zaslouží. Na druhou stranu trenér bude těžko něco měnit, když osmatřicetkrát neprohrajete.

Kdo vám dává na tréninku víc gólů? Schick, nebo Hložek?

Plus minus oba stejně. A občas i já něco chytnu (úsměv). Pošťuchujeme se na tréninku v češtině, je to paráda.

Z českého pohledu bude velmi zajímavé i čtvrtfinále Evropské ligy. V něm se utkáte s West Hamem, kde působí reprezentační kapitán Tomáš Souček a bek Vladimír Coufal. Tenhle souboj bude mít grády, že?

Pro české fanoušky bude krásné, když budou moct na hřišti vidět až pět českých hráčů. Ono v téhle fázi soutěže je už jedno, koho dostanete. Všechny týmy jsou silné. West Ham, Atalanta, Benfica? Pokaždé to bude padesát na padesát, rozhodnou detaily. Doufám, že my budeme ten šťastný tým a postoupíme.

S Tomášem Součkem už jste blížící se vzájemné zápasy probírali?

Ano. Se Sukem jsme seděli a on se mě ptal, co nám vyhovuje. Jestli když nás soupeř presuje, nebo naopak vyčkává. Zpozorněl jsem. Nevěděl jsem, jestli vyzvídá, nebo se jen tak zajímá. Trochu oklikou jsem mu odpověděl.

Co jste mu řekl? Jaký styl soupeře vám sedí?

Těžko říct. Narazili jsme v sezoně na spoustu stylů, ale trenér osmatřicetkrát zvolil dobrou taktiku (úsměv). Uvidíme, na anglický tým jsme v sezoně ještě nenarazili, i když kluci už s West Hamem hráli v přípravě před sezonou. Pro mě bude návrat do Anglie hezký, strávil jsem tam dlouhou dobu. Ve West Hamu jsem byl dokonce na zkoušce.

Co vám dala?

Otevřela mi oči. Bylo mi asi šestnáct, když jsem dostal nabídku na týdenní stáž. Vzpomínám si, že jsem byl po prvním dnu úplně vyřízený. Nestíhal tempo, nic. Pocítil jsem, že musím zabrat. A asi jsem zabral. Ale jsem za tu zkušenost moc rád, stáž jsem si užil, hodně mi dala. Teď se do Anglie moc těším.

Do Leverkusenu jste přestoupil z anglického velkoklubu Manchesteru United, který má na vás předkupní právo. Nemáte náznaky, že by vás chtěl přivést zpátky?

Ne, nemám. Pro mě je důležité, abych začal pravidelně začal chytat a ustálil si pozici v Leverkusenu. Pak uvidíme, co se stane v budoucnu.

Manchester United neměl dobrý vstup do sezony, pod palbou kritiky byl nový brankář André Onana. Někteří fanoušci se na sociálních sítích divili, že vás klub s klidným srdcem prodal, a zmiňovali, jak byste se v danou chvíli hodil. Zaznamenal jste to?

Nějak jsem to nevnímal. Ale máme v týmu jednoho Angličana Nathana Tellu, který mi o tom něco říkal. Je hodně na telefonu a povídal mi o tom, že fanoušci v nějakém kontextu moje jméno zmiňovali. Ale nepřikládal jsem tomu význam, spíš jsme se tomu zasmáli.

Sledujete Manchester United?

Samozřejmě, pořád je to moje srdcovka. Strávil jsem v klubu spoustu let. Když mám možnost, podívám se. United prožívají těžkou sezonu, výsledky mají jako na kolotoči. Ale jde o velký a skvělý klub, doufám, že se dostane zpátky na špičku.

Co říkáte na Spartu, kde jste působil v minulé sezoně?

U ní to mám stejné, taky ji sleduju, když se mi možnost naskytne. S pár kluky jsem v kontaktu, s Láďou Krejčím, Martinem Vitíkem nebo Adamem Karabcem. Jsem ze Sparty nadšený. Minulá sezona se v půlce zlomila, vyústila v titul a teď se vše ještě víc ustálilo. To, co kluci na hřišti předvádějí, je paráda. Není náhoda, že se Sparta prosadila v Evropě. A že teď narazila s Liverpoolem? To je vývoj, pořád se chcete posouvat, až narazíte na limit. Ten přišel asi teď, ale celý tým může ze soubojů s Liverpoolem do budoucna čerpat.

V Leverkusenu si se Schickem a Hložkem o Spartě asi notujete, že?

Jasně, všichni tři jsme sparťani. Bavíme se o ní, rozebíráme ji, máme k ní blízko.

Všichni tři jste teď také v reprezentaci, která startuje novou éru pod koučem Ivanem Haškem. Je cítit pozitivní atmosféra?

Určitě. Minulý realizační tým tu byl pět let, odvedl skvělou práci. Dosáhl dvakrát na Euro, což je podle mě velký úspěch. Teď přišel někdo nový, má novou vizi, myšlenky. Věřím, že nás hráče to obohatí. Doufám, že vývoj týmu nabere vzestupný směr a že na Euru předvedeme dobré výkony. Ale jak říkal trenér, hlavní myšlenkou je mistrovství světa.

Ivan Hašek vás v Leverkusenu navštívil. Jaký jste měl ze setkání dojem?

Byl za námi na zápas s Bayernem, vysvětlil nám, co a jak bude. Nominace je samozřejmě na něm, ale já dělal vše pro to, abych na tomto srazu mohl být. Těší mě, že jsem se do týmu dostal. Ale musím pokračovat, abych si v budoucnu vydobyl třeba i místo jedničky.

Aktuální boj o místo v brance vidíte jak?

Pro trenéra je vždy snazší vybrat gólmana, který pravidelně chytá, má formu a cítí se jistě. Ale myslím si, že v reprezentaci je to vždy otevřené. Já jen musím dokazovat, že si tu zasloužím být a že trenéři udělali správně, když mě vybrali.

Ono i do nominace není snadné se dostat, že? Pod čarou zůstali Jiří Pavlenka, Václav Hladký a další.

Souhlasím. Česko má skvělou brankářskou školu. Ta jména, která jste zmínil, to jen dokládají. Nominace mi dodává mi sílu, že dělám něco správně. Reprezentovat svou zemi je čest pro každého. Doufám, že tu nejsem naposledy.

Máte přislíbeno, jestli budete v Norsku nebo s Arménií chytat?

Na to je ještě brzo. Vše kolem týmu je nové, postupně si to sedá. Je na trenérovi, jestli dostanu šanci.

Na Euro myslíte?

Je to až za tři měsíce, do té doby se může stát spousta věcí. Bylo by fajn, kdybych v nominaci byl. Udělám maximum pro to, abych se tam dostal. Euro je skvělý zážitek. Zatím jsem byl jen na Euru devatenáctek. Určitě by mě šampionát obohatil, ale teď se na něj neupínám.

Reklama