Hlavní obsah

V Putinovi jsem se spletl. Odsuzuji ho, vede vyhlazovací válku, kaje se bývalý šéf Schalke

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina dává po vojenském vpádu na Ukrajinu v západní Evropě ruce pryč i většina jeho ještě nedávných spojenců a obdivovatelů, což se týká i oblasti sportu. Velké procitnutí v tomto směru zažívají především v Německu. Ozval se například i bývalý předseda dozorčí rady fotbalového klubu Schalke Clemens Tönnies, který se s Putinem přátelil a do svého bývalého klubu přivedl i státní plynárenský gigant Gazprom.

Foto: Alexander Safonov, ČTK/AP

Od Vladimira Putina dávají v západní Evropě ruce pryč.

Článek

Německý podnikatel začal navazovat vztahy s Putinem už před 16 roky, kdy se s hlavou Ruské federace poprvé setkal a jednal o rozšíření svých komerčních aktivit v největší zemi světa.

Od té doby býval pravidelně členem německých obchodních delegací do Ruska. S jakýmkoliv přátelstvím je ze strany Tönniese nyní konec.

„Jsem šokován Putinovou vyhlazovací válkou na Ukrajině a co nejdůrazněji ho odsuzuji. Jako mnoho jiných jsem se v něm mýlil," napsal Tönnies.

Po ruské okupaci Krymu v roce 2014 se majitel obřího masokombinátu s miliardovými tržbami ještě od Putina nedistancoval. Nyní už ale ano.

Schalke 04 po událostech na Ukrajině s Gazpromem ukončilo spolupráci.

Reklama

Související témata: