Hlavní obsah

Zemřela německá fotbalová legenda Uwe Seeler

Ve věku 85 let zemřela po vleklých zdravotních problémech německá fotbalová legenda Uwe Seeler. Informoval o tom deník Bild. Dlouholetý reprezentační kapitán a vicemistr světa z roku 1966 strávil celou kariéru v rodném Hamburku, za který nasázel 406 ligových branek.

Foto: Profimedia.cz

Legendární německý fotbalista Uwe Seeler zemřel.

Článek

Seeler vytrvale odmítal lukrativní nabídky bohatých evropských klubů a 28 let zůstal věrný Hamburku. Obávaný kanonýr pomohl klubu v roce 1960 po 32 letech k německému titulu. V lize odehrál celkem 477 utkání, v sezoně 1963/64 byl s 30 góly nejlepším střelcem.

Významnou stopu zanechal Seeler také v západoněmeckém národním týmu, se kterým si zahrál na čtyřech světových šampionátech. Kromě stříbra z Anglie, kde Němci ve finále nestačili na domácí celek, dovedl jako kapitán reprezentaci i k bronzu v roce 1970 v Mexiku.

Trojnásobný nejlepší fotbalista Západního Německa se po skončení hráčské kariéry stal v roce 1995 prezidentem Hamburku. Musel ale rezignovat kvůli finančnímu skandálu, za který převzal odpovědnost, i když do něho osobně zapleten nebyl. Od roku 2005 má před stadionem HSV sochu.

Seelerovy fotbalové geny zdědil jeho vnuk Levin Öztunali, který prošel bundesligovými týmy Bayer Leverkusen, Werder Brémy a Mohuč 05. Nyní hraje za Union Berlín.

Reklama

Související témata: