Hlavní obsah

Calma, calma! Jak na podzim odstavený Penner uzemnil Olomouc. Musel jsem sklopit hlavu, přiznává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku září ztratil Nicolas Penner v Liberci důvěru a prakticky celý podzim proseděl na lavičce. V zimní přípravě ovšem patřil k nejlepším hráčům Slovanu, trenér Luboš Kozel ho proto hned na startu jara s Olomoucí postavil do základu. A 22letý záložník parádní vítěznou trefou pomohl k triumfu 2:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Nicolas Penner (vpravo) z Liberce.

Článek

Do Liberce přišel minulé léto z Českých Budějovic a na jeho sklonku začal dostávat šance, jenže kouči Luboši Kozlovi s ním rychle došla trpělivost. „Vždy když jsme ho dali jako střídajícího hráče během podzimu do zápasu, tak jsme třikrát do pěti minut dostali gól a on tam u toho pokaždé nějakým způsobem byl. Určitě ho to poznamenalo a ani pro nás, pro trenéry nebylo lehké ho tam dávat znovu,“ vysvětlil Luboš Kozel, který si Pennera na začátku září zavolal na kobereček a oznámil mu nemilou zprávu.

„Řekl mi, že šanci dostane další hráč a já si musím počkat. Musel jsem to přijmout. Samozřejmě každý hráč to těžce kouše. Ale nezbylo mi nic jiného než sklopit hlavu, věřit a prostě makat na tréninku na sto procent. Jsem šťastný, že jsem nic nezabalil,“ radoval se Penner po své první premiérové brance v nejvyšší soutěži proti Olomouci.

Skóroval krátce po přestávce. A jak! Gólmanovi Macíkovi dal parádní střelou pravačkou z hranice vápna k protilehlé tyči jen malou šanci na úspěšný zákrok. „Čekal jsem do posledního momentu. Naváděl jsem si míč a viděl, že přede mnou je prázdno. Čekal jsem na Luku Kulenoviče, jestli udělá nějaký pohyb, že bych mu tam balon píchl a šel by sám, ale už tam stáli obránci Olomouce a bylo by to těsné. A vzal jsem to na sebe. Viděl jsem, že gólman Macík má na zadní tyči místo, tak jsem vystřelil a jsem rád, že to vyšlo,“ popsal nádhernou trefu.

Byť šlo o jeho premiérovou branku, předvedl zajímavou gólovou oslavu s dlaněmi pohybujícími se k zemi na znamení klidu. „Vždycky když dám na tréninku gól, tak si z toho dělám srandu. Calma, buďte v klidu. Dneska mi zrovna Míša Fukala říkal, že cítí, že dám gól a že pak tedy čeká na mou oslavu. Tak jsem ji udělal,“ culil se Penner, který gesto pochytil v Itálii, kam v šestnácti letech odešel ze Sparty do akademie Juventusu, kde strávil celkem tři roky. Mimo jiné si jako teenager zatrénoval i s Cristianem Ronaldem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Nicolas Penner (vlevo) a Luka Kulenovič z Liberce.

Když se vrátil do Česka, dal si od fotbalu dokonce pauzu. Poté se zkoušel prosadit v rodných Českých Budějovicích. O nepovedeném začátku angažmá v Liberci už víte. Až v zimní přípravě začal ukazovat svůj potenciál. „Začali jsme ho stavět na post wingbacka, je trochu podobný jako Ghali. A už v přípravě byl jeden z našich nejlepších hráčů. Ukázalo se jako správné, že jsme ho dali do základní sestavy, potvrdil svou výkonnost z přípravy,“ pochvaloval si Kozel.

V přípravných utkáních se trefil dvakrát. „Samozřejmě jsem šťastný, že mi příprava vyšla, ale věděl jsem, že liga je opravdu něco jiného. Měl jsem sebevědomí, i trenér mi říkal, že mám formu, ať si věřím a ukážu, co ve mně je. A jsem šťastný, že to vyšlo. Šel jsem do toho s pokorou, a hlavně jsem si dal cíl, že na prvním místě bude defenzivní stránka a až potom ofenzivní. Myslím, že jsem to splnil. A gól je třešničkou na dortu,“ uzavřel syn bývalého ligového fotbalisty Miloslava Pennera.

Reklama