Hlavní obsah

Ani po úprku Ngadeua nemusí Slavia rozvěšovat inzeráty hledající stopery. Není to naše Achillova pata, tvrdí trenér

Teplice

Pro Slavii drsná realita. Nejdřív z Edenu zmizel Simon Deli, v pátek belgický Gent potvrdil, že využívá výstupní klauzule ve smlouvě Michaela Ngadeua a kupuje ho za 115 milionů. Mistrovský tým se musí obejít bez stoperské dvojice, která byla jeho chloubou a sílou. V defenzivě, ale v ofenzivě rovněž, protože hlavně při standardních situacích dokázali afričtí legionáři využívat svých fyzických předností. Výšky, síly, svalů, mrštnosti a obratnosti. Přesto v Edenu nevisí inzerát: Hledáme stopery. Značka: Rychle. „Není to naše Achillova pata,“ zůstává v klidu i trenér Jindřich Trpišovký.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Michael Ngadeu a Ibrahim Traoré s trofejí pro vítěze ligy. Pro Ngadeua už jde ovšem o slávistickou minulost.

Článek
Fotogalerie

Obhajoba titulu, touha znovu získat pohár a zreprízovat double, ale hlavně Liga mistrů, která představuje pro Slavii tu největší výzvu. Na českého mistra se toho valí dost a dost.

A do toho odchod obou afrických obránců, kteří patřili v uplynulé báječné slávistické supersezoně k základním stavebním kamenům Trpišovského týmu. Vždyť od loňského srpna až po květnovou mistrovskou korunovaci se nestalo, aby alespoň jednoho z nich nepostavil trenér do základní sestavy. Buď hrál Deli, nebo Ngadeu. Nejčastěji ale nastupovali oba, takže společně nastoupili k více než dvaceti zápasům.

Teď ovšem nastala doba bez Deliho i Ngadeua.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Slavie Praha Simon Deli a liberecký obránce Matěj Hybš během utkání 26. kola Fortuna ligy.

Ještě před čtrnácti dny si slávistický kouč nedovedl něco podobného představit. „Typologie těchto fotbalistů je výjimečná. Najít hráče vysoké 190 centimetrů, rychlé a s dobrou rozehrávkou, navíc zvyklé na náš způsob hry, to prostě nejde," přiznával Trpišovský, když ještě žila jakási naděje, že Kamerunec Ngadeu si odchod přece jen rozmyslí a v Edenu zůstane.

Nerozmyslel. Nezůstal. Ani notně vylepšená smlouva ho nezlomila.

Proto Trpišovský musí řešit co dál.

„Personálně a kvalitativně máme místa stoperů obsazená, takže o příchodu někoho nového neuvažujeme," dal po dvou odehraných ligových zápasech na srozuměnou, že žádný kvapný nákup Slavia nechystá.

S Kúdelou a Hovorkou si vystačí. Stejně jako s Frydrychem, Králem a případně Coufalem, s nimiž může do stoperské dvojice také počítat.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský diriguje své svěřence

„Když jsem si provedl analýzu ligového zápasu v Teplicích, byl to až na jednu situaci od naší stoperské dvojice top výkon. Hovorka neprohrál jediný vzdušný souboj a potvrdil své přednosti, pro které jsme ho chtěli," kvitoval Trpišovský účinkování dvojice stoperů Kúdela - Hovorka, která během prvních dvou ligových kol podzimu jen jednou asistovala u inkasovaného gólu.

„A pak máme k dispozici Frydrycha, kdybychom snad potřebovali eliminovat výškovou převahu soupeře. Od léta ho ostatně připravujeme na roli, kterou dřív plnil. I Coufal už na stoperu hrával, Král je tam schopen také zaskočit. S ním by to nebyl vůbec žádný problém, protože jde o velice inteligentního fotbalistu s dobrým rozhodováním a mimořádně dobrou přihrávkou. V týdnu jsme ho zkoušeli ve stoperské dvojici s Frydrychem a zahráli spolu výborně," prozrazoval slávistický kouč, že nosí v hlavě a chystá i další alternativy, jak si po odchodu Deliho a Ngadeua poradit.

„I proto nejsou stopeři naši Achillovou patou," opakuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alex Král ze Slavie Praha s trofejí pro mistra ligy po utkání se Spartou.

Přitom ale netají, že po nových hráčích se Slavia pohlíží.

„Spíš v zahraničí a spíš do budoucna. Jména máme, ale některá už padla, protože nejsme schopni se domluvit," naznačil, že by v Edenu rád viděl podobné typy fotbalistů, jakými byli právě Deli a Ngadeu.

„Ale jde skutečně o budoucnost. I kdyby přišli, musíme si je připravit. Nechat je ujít podobnou cestu, jakou si přes Spartu, České Budějovice a Příbram prošel třeba Deli. Nachystat je na náš způsob hry, na fotbal, který praktikujeme a chceme dál praktikovat a jenž je pro hráče hodně náročný. Pro stopery zvlášť," potvrdil Trpišovský, že nemá zapotřebí rozvěšovat po Edenu inzeráty se zněním: Hledám stopery. Značka: Rychle."

Reklama