Hlavní obsah

Až tma a nucená přestávka Slavii vysvobodila. Pomohla nám, přiznal Šilhavý. Jak se rozsvítilo, přišel i gól

Ten nahoře teď zřejmě vyznává slávistické barvy. Anebo se už prostě nemohl dívat na to, kolik šancí sešívaní v úvodní půlhodině šlágru kola spálili. Proto nakázal: Budiž tma. A pražský Eden se skutečně po třiatřiceti odehraných minutách mezi domácí Slavií a Mladou Boleslaví ponořil do šera „Co do šera, v tunelu, kam nás rozhodčí poslal, byla tma. Proto jsme pláchli do šaten, protože jedině tam se svítilo,“ přibližoval dění v útrobách Edenu během neplánované pauzy domácí Jaromír Zmrhal.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Fanoušci Slavie si během výpadku proudu přisvítili sami...

Článek
Fotogalerie

Do šaten napochodovali slávisté, stejně jako Kalvodovi svěřenci, protože čekání na odstranění výpadku elektrického proudu se natáhlo na víc než čtvrthodinu. Na tribunách si diváci svítili mobilními telefony a bavili se, na trávníku však hráči tuhli, proto byl povel rozhodčího Příhody logický.

„V kabinách bylo teplo, přesto jsme se snažili udržet se pořád v provozní teplotě. Vědomí, že se bude dohrávat ještě deset minut, než přijde obvyklá přestávka, bylo přece jen trochu nezvyklé," poznamenával Zmrhal.

I pro trenéry byla  vynucená přestávka nezvyklá, i když pro oba vítaná. Domácí kouč Jaroslav Šilhavý mohl alespoň hráčům poradit, jak si počínat, aby obranný val Středočechů jištěný skvělým brankářem Divišem  prolomili a vedoucí gól konečně dali, hostující trenér Leoš Kalvoda ji zase mohl využití k tomu, aby připomněl taktiku, s níž do Edenu jeho mužstvo přijelo.

„Nedrželi jsme se jí, takhle jsme hrát nechtěli. Slavia byla rychlejší, důraznější, ve všem lepší. Školila nás právě v tom, na co jsme se před cestou do Prahy připracovali. Přesto jsme velký nápor domácích v úvodu zápasu přečkali a já proto věřil, že by neplánovaná pauza mohla pomoci nám. Opak však byl pravdou," hořce přiznal Kalvoda.

Středočechům přerušení uškodilo

Jeho svěřencům skutečně čtvrthodinové přerušení uškodilo. Hned po něm totiž Slavia vletěla na Středočechy s ještě větší intenzitou a důrazem, Mešanovič nejprve velkou šanci spálil, ale hned po následném rohovém kopu kamerunský legionář Ngadeu skóroval. Poprvé od chvíle, co do Edenu přišel.

„Chtěli jsme dál pokračovat ve hře, kterou jsme praktikovali do přerušení. Náročné, aktivní, naplněné napadáním soupeře, snahou ho dostupovat a nenechat ho rozehrát. V kabině jsem to hráčům jen připomněl a hned po návratu na hřiště se efekt dostavil," liboval se kouč sešívaných Jaroslav Šilhavý.

„Nejdřív gólová příležitost, hned poté vedoucí branka. A hrozně důležitá," jásal Šilhavý, že se hráči jeho pokynů drželi a promptně je naplnili. Tedy, že je naplnil Ngadeu a náramnou parádou k tomu, neboť Kameruncova střela přes hlavu k podobnému příměru přímo svádí.

„Přišel jako stoper, my z něho udělali defenzivního záložníka a on dokazuje, jak důležitý pro nás je. V obranných činnostech, ve hře dopředu už ale také, protože je hrozně ctižádostivý a neustále se zlepšuje. Ale takovou fotbalovou parádu bych od něho nečekal," udivil Ngadeu i svého trenéra a možná i toho nahoře, který teď vyznává slávistické barvy a proto nakázal, aby nastala tma.

Během ní si slávisté zopakovali, jak na Středočechy, hned po neplánované přestávce dali gól a nakonec mladoboleslavský komplex trvající přes šest let zlomili, takže se v tabulce prodrali už na druhou příčku.

„Moc příjemně se na ni dívá. Ale musíme zůstat na zemi a dál makat. Bez toho to nepůjde," připomínal Zmrhal, že slavistická výhra se zrodila zcela zaslouženě, i když nucená pauza k ní možná také trochu přispěla.

Reklama