Hlavní obsah

Baník - Č. Budějovice 1:2Baník doma podlehl Českým Budějovicím

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Hais 0 : 1
50. Čmelík 0 : 2
82. Tijani 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Českých Budějovic v 10. kole první ligy zvítězili v Ostravě 2:1 a bodovali po sérii tří porážek. Baník utrpěl už čtvrtou domácí prohru v sezoně nejvyšší soutěže. Slezané sice měli spoustu šancí a třikrát trefili tyč, ale branka střídajícího Muhameda Tijaniho z 82. minuty jim přinesla pouze snížení. Za hosty skórovali už ve druhé minutě Daniel Hais a krátce po změně stran Lukáš Čmelík. Budějovičtí v neúplné tabulce poskočili na 10. místo, ostravský tým je dvanáctý.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva Roman Potočný z Českých Budějovic a Nemanja Kuzmanovič z Ostravy během utkání 10. kola Fortuna ligy.

Článek

Dynamo nemohlo utkání v Ostravě rozehrát lépe. Čmelík se na pravém křídle prodral před Fleišmana a jeho centr na malé vápno uklidil do sítě Hais, který se dočkal své první ligové trefy ve svém 17. zápase.

Baník pak převzal otěže hry do svých rukou a vynutil si místy výrazný tlak. Klíma zblízka přestřelil, pak ale mohli opět udeřit hosté. Po rohovém kopu hlavičkoval Čavoš a Laštůvka konečky prstů balon vytáhl.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Zleva Nemanja Kuzmanovič z Ostravy a Patrik Hellebrand z Českých Budějovic.

Poté dlouho počítali možnosti pouze domácí. Uzdravený kanonýr Almási, který poprvé v sezoně nastoupil v lize, nejprve pohotovým volejem trefil Janáčka. Ten předvedl zázračný zákrok v 23. minutě, když podobně jako Laštůvka odvrátil další Almásiho pokus.

Gól visel ve vzduchu, ale nepřišel krátce před pauzou po Klímově zakončení z malého vápna, ani krátce po přestávce. To nejdříve vypálil vedle Cadu a vzápětí Janáček zlikvidoval další střelecký pokus Almásiho.

Dynamo naopak se střílením gólů takový problém nemělo. Z ojedinělé akce v 50. minutě utekl Čmelík a sám před Laštůvkou nezaváhal.

Druhý gól otupil a zarazil nápor Baníku. Sílící nervozita zanechala následky na ostravském sebevědomí, domácím najednou začala váznout finální fáze. Z mírné územní převahy se vyklubala ještě jedna šance pro Almásiho, jenž ale ani napočtvrté nedostal míč do sítě.

Domácí zmar podtrhli v 80. minutě v krátkém sledu Tijani a Kuzmanovič, kteří orazítkovali tyč a břevno Janáčkovy brány. Když se zdálo, že domácí úsilí bude zcela marné, dokázal Tijani hlavou přece jen protlačit do brány centr ze strany.

Ostrava v závěru opět ožila a za chvíli málem bylo vyrovnáno, ale další hlavička Tijaniho opět zatřásla břevnem. Baník tak doma prohrál s Budějovicemi po sedmi ligových duelech.

10. kolo první fotbalové ligy:
Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 1:2 (0:1)
Branky: 82. Tijani - 2. Hais, 50. Čmelík. Rozhodčí: Černý - Podaný, Líkař - Batík (video). ŽK: Cadu, P. Jaroň, Almási - Sluka, Janáček, Weber (trenér). Diváci: 6011.
Ostrava: Laštůvka - Ndefe (64. P. Jaroň), Frydrych, Lischka, Fleišman - Cadu, Boula (71. Tijani), Kuzmanovič, Plavšič - Klíma, Almási. Trenér: Vrba.
Č. Budějovice: Janáček - Čolič, Králik, Havel, Sluka - Čmelík (57. Švec), Čavoš, Hellebrand (89. Sladký), Broukal, Potočný - Hais (83. Skovajsa). Trenér: Weber.

Reklama