Hlavní obsah

Baník, to je Milan Baroš a skvělí fanoušci. A taky velká výzva, řekla posila Matúš Rusnák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První a zatím jedinou posilou ostravského Baníku je slovenský fotbalista Matúš Rusnák. Rodák z Levic přestoupil do slezského týmu ze Žiliny s úkolem zaplnit díru na pravé straně sestavy Pavla Hapala po pravděpodobném konci Ewertona.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Slovenský fotbalista Matúš Rusnák (vlevo) na prvním tréninku Baníku. Vpravo Patrik Kpozo

Článek

„Nejlépe se cítím u lajny a je jedno jestli výš nebo níž. Může to být kdekoliv. Žádnou klaustrofobii tam nemám, naopak, dokážu tam zúročit, co umím,“ pousmál se 24letý nositel slavného hokejového jména po úvodním tréninku na Bazalech.

Jaké poznatky jste si z prvního společného tréninku odnesl?

Byl to první trénink, ani si nemyslím, že byl nějaký ostrý. Je to začátek přípravy. Z mé strany to bylo spíše takové poznávání. Ještě musím poznat, co od koho mohu očekávat. Trénink to byl takový herní, náběhový. Úplně super.

Stihl jste během něj poznat něco o hráčích, atmosféře v týmu?

Zatím asi jen to, že mě příprava baví. Ale uvidíme, jak to bude zítra a další týdny (smích).

Jaká byla vaše cesta ze Žiliny do Baníku?

Rychlá. I když byly takové šumy, že zástupci Baníku byli v průběhu podzimu několikrát na našem zápase. Neměl jsem však žádnou konkrétní informaci. Až nyní ke konci podzimu. To mě samozřejmě hned zaujalo, protože vím, že Baník je v Česku pojmem. Největším lákadlem pro mě je, že když se hraje venku, díky fanouškům se tam Baník cítí jako doma. A na domácí zápasy nechodí diváci, ale opravdoví fanoušci. Zaujalo mě to a nebylo moc o čem přemýšlet.

Vnímal jste Baník především přes fanoušky?

Ona je to taková stará příhoda. Jako mladý hráč působil v Trenčíně a tam jsem měl spoluhráče Marka Myšáka, jehož bratr Patrik tady hrával (v letech 2021 a 2022 odehrál za Baník 22 utkání - pozn. aut.). Takže od nějakých patnácti jsem o Baníku slýchával, když jsme se bavili o jeho bráchovi. Baník tak mám na paměti od nějakých patnácti let.

Matúš Rusnák (vlevo) a Patrick Kpozo Video: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Česká liga je pro vás lákadlo?

Určitě to je pro mě posun, protože česká soutěž je náročnější. Je i trochu atraktivnější než slovenská, prostě krok dopředu. Doufám, že se nám bude dařit a splním očekávání trenéra a taky že budu pravidelně hrávat.

Jsou fanoušci to nejvíce, na co se v Ostravě těšíte?

Už se nemohu dočkat odloženého domácího zápasu s Plzní (úterý 13. února). Jsem rád, že první domácí zápas před možná nejlepšími fanoušky v Česku budu moci zažít tři dny po prvním kole. No a jelikož jsem velkým fanouškem Liverpoolu, tak vnímám i propojení Milana Baroše s Baníkem.

V Baníku je několik slovenských hráčů. Znáte se?

Víceméně ano. Asi nejsme nějací přátelé, že bychom si psali, ale ze hřiště se známe. Všichni mě tady přijali super, a Slováci mi ukazují co a jak funguje.

V klubovém videu jste přiznal, že máte v české lize i dobrého kamaráda. Je to tak?

Můj velký kamarád je Adriána Slávik, jenž působí v Jablonci. S ním jsem se o kvalitě české ligy a o srovnání s tou slovenskou bavil. Mám rád výzvy a přijít do české ligy a rovnou do Baníku, hrát na takovém stadionu a před takovými fanoušky, to určitě výzva je. A to mě zajímá.

Reklama

Související témata: