Hlavní obsah

Bez ledviny riskoval, teď vstoupil do Klubu legend. Jsem rád, fotbal jsem vlastně ani hrát neměl, říká Beneš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v patnácti letech přišel o ledvinu, jeho kariéra byla na vážkách. Vít Beneš tehdy příliš nevěřil, že si někdy vůbec první ligu zahraje. Houževnatý obránce se však svého velkého snu nevzdal a v sobotu v Liberci odehrál 300. zápas v nejvyšší soutěži. Se Sigmou remizoval 2:2.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Olomoucký stoper Vít Beneš.

Článek
Fotogalerie

34letý obránce se tak pod Ještědem stal dalším členem ligového Klubu legend, sdružující fotbalisty s minimálně 300 starty mezi elitou. „Osobně se jako legenda necítím, jsou tady větší legendy," usmál se stoper Sigmy, jenž první ligový duel odehrál před necelými patnácti lety v dresu Kladna.

„Jsem rád, že jsem na takovou metu dosáhl. V životě jsem si prošel velkými zraněními, fotbal jsem vlastně ani hrát neměl... Takže jsem rád, že můžu sport vykonávat," řekl skromně.

Hrál za dorost Ústí nad Labem, když mu v Děčíně po nešťastném střetu s vlastním gólmanem praskla ledvina a lékaři mu ji museli odoperovat. „V ten moment se lámal chleba, jestli s fotbalem skončím nebo ne, a nikdy by mě tehdy nenapadlo, že někdy odehraji v první lize 300 zápasů," připustil teď.

Tři stovky zápasů odehrál jen s jednou ledvinou. S rizikem, že by mohl přijít i o druhou. „Je to samozřejmě nějaké riziko, ale podstupuji ho, protože fotbal chci dál hrát," přiznal před více deseti lety bývalý hráč Jablonce a Kladna.

Na jaké číslo chce 34letý zadák dosáhnout? „Cíl je být zdravý a pomáhat týmu. A asi neřeším, na jakém čísle se zastavím. Jsem rád za každou sezonu, za každý zápas, do kterého můžu nastoupit. Spíš řeším, abych byl zdravý a pomáhal týmu," poznamenal kapitán Sigmy, které v Liberci přispěl k cennému bodu za remízu 2:2.

„Zápas byl podle mě zajímavý. Byly tam emoce, čtyři góly, odvolaná červená karta, všechno. Ale mohli jsme ze zápasu vytěžit tři body," konstatoval Beneš, který se svými parťáky U Nisy inkasoval gól už ve druhé minutě utkání. Hosté však skóre otočili a o triumf přišli až dvanáct minut před koncem po brance Červa zpoza vápna.

„Snažil jsem se míč zblokovat hlavou, ale jenom mi prosvištěl kolem hlavy, otočil jsem se a skončil v síti. Asi jsem měl stejný pocit jako trenér, že se to asi dalo chytit, ale neznám ještě pohled Trefky (Trefila)," okomentoval vyrovnávací branku směřující pod břevno doprostřed branky.

A první liberecký gól v podání Tupty? „Padl po krásné střele z voleje z odraženého balonu na vápno. Hráč chtěl centr na první tyč odvrátit do bezpečí, ale bohužel trefil přímo k jejich hráči, který to trefil," pověděl Beneš. „Za naši neaktivitu po vstřeleném druhém gólu si ale myslím, že remíza je zasloužená," uzavřel.

Reklama

Související témata: