Hlavní obsah

Blikanec a kolaps, titul poslala do Edenu. Sparta je sama sobě odstrašujícím příkladem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři kola před koncem vede ligu o pět bodů. Takový náskok už se nedá ztratit, tvrdí mnozí. Ale dá... Fotbalová Sparta je sama sobě odstrašujícím příkladem. Před patnácti lety měla ve stejné fázi podobnou výhodu jen o bodík menší, a přesto se nakonec na oslavu otevření nově zrekonstruovaného Edenu radovali z mistrovského titulu sešívaní! Letenští už totiž v závěru nezískali ani bod. Absolutní kolaps je potopil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka z AC Sparta Praha v akci.

Článek

Slavia koncem dubna 2008 prohrála s Žižkovem 0:3, zatímco Sparta remízou na hřišti Bohemians 1905 zvýšila svůj náskok v čele tabulky na čtyři body. Pomalu tak začínala plánovat mistrovské oslavy. „Titul se může povést již dříve, ale pokud přijde až v Liberci v posledním kole, bude to také v pořádku," usmíval se kapitán Tomáš Sivok.

Tři kola před koncem měl jeho tým režii ve svých rukou. Dva domácí zápasy před sebou, rival jel naopak dvakrát ven. Všechno však změnil jeden z největších blikanců sparťanského rebela Tomáše Řepky. Hned v první minutě hodil míč po Aleši Bestovi, jenž teatrálně upadl a sudí Matějek nemilosrdně potrestal stopera červenou kartou.

Penalta? My valíme do poslední minuty, soupeři z toho dělají chyby. Každý, ať si to vnímá, jak chce, říká Ladislav KrejčíVideo: Sport.cz

Oslabená Sparta prohrála s Brnem 0:2, pak i s Baníkem 1:2 a černou sérii završila porážkou 3:4 v Liberci. Již odepsaná Slavia vyhrála 3:1 v Olomouci a 2:0 v Mladé Boleslavi, takže i domácí remíza 2:2 s Jabloncem jí bohatě stačila na odpálení mistrovských špuntů. Rivala v konečně tabulce trumfla o tři body. „Všichni nás odepsali, asi i Sparta. Možná proto jsme mistři!" jásal během oslav Vladimír Šmicer.

Bouřlivák Tomáš Řepka měl blikanec i ve vězení. Co ho nejvíc rozhodilo?Video: Sport.cz

Sparta teď doufá, že se patnáct let starý přízrak nevrátí. Vede o pět bodů a první příčka po základní části jí při případné bodové rovnosti dává ještě bod navrch. Hostí Bohemians, jede na Slovácko a končí doma s Plzní. Slavia hostí Plzeň, jede do Olomouce a končí doma se Slováckem.

„Ještě není konec, vy to víte, chlapi! Není konec, dokud není konec. Máme ještě tři zápasy!" hřímal sportovní ředitel Tomáš Rosický v letenské kabině po klíčové výhře v derby nad Slavií v minulé kole. Vedle něj stál shodou okolností právě jeho kolega Sivok, který se rovněž důrazně zasadí, aby se kolaps z roku 2008 neopakoval.

Spartě teď k jistotě titulu stačí čtyři body. Nebo i méně, pokud by jakkoliv ztratila Slavia. Ve hře je dokonce varianta, že může získat titul z gauče již v sobotu večer. To v případě, že odpoledne získá více bodů, než kolik vybojuje tři hodiny po ní Slavia.

Reklama