Hlavní obsah

Brno sužovala prořídlá lavička. Reagovat můžete jen omezeně, říká Hašek. Řezníčka raději šetřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S notně okleštěnou lavičkou absolvovalo Brno nedělní ligový zápas v Liberci. Kouč Martin Hašek měl na střídačce k dispozici jen pět náhradníků včetně gólmana. "Ještě větší problém než dřív, kdy byla tři střídání," pověděl kouč Zbrojovky. Fotbalisté Brna pod Ještědem prohráli jasně 1:3.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Brna Martin Hašek diriguje své svěřence na trávníku Liberce.

Článek

Už jen při prvním letmém pohledu na soupisku sestava Liberce ostře kontrastovala s tou brněnskou... Zatímco domácí celek zaplnil všech jedenáct povolených míst pro náhradníky, tým z jihomoravské metropole zapsal pod čáru jen pět jmen. „Takový fotbalový život někdy je," povzdechl si šéf brněnské lavičky Hašek, který koučoval jubilejní 100. zápas v nejvyšší soutěži.

Hostující bek Matěj Hrabina už podobnou kalamitu zažil jako hráč Opavy shodou okolností také v Liberci v prosinci 2020 v době pandemie covidu-19. „Do Liberce jsme přijeli s dorostenci. Tohle není nikdy příjemné, protože se trenérovi zužují možnosti a taky konkurence v týmu je menší," poznamenal Hrabina.

V neděli mu osm parťáků chybělo z důvodu zranění či nemoci a možnost povolat další zkomplikovalo i o den dříve hrané utkání béčka na hřišti Přerova. Na lavičce tak měl Hašek méně náhradníků do pole než povolený počet pěti střídání.

„Dnes jde o ještě větší problém než dříve, kdy se dali střídat jen tři hráči. Teď máte pět střídání a těch možností je tak daleko víc, jenže je nemůžete vůbec využít. Když máte větší výběr, máte i větší variabilitu a možnost reagovat na to, co se děje na hřišti. Když je nemáte, reagovat můžete jen velmi omezeně," litoval Hašek.

Stejně omezenou lavičku s pouze pěti náhradníky měl v letošní sezoně jen Jablonec v 7. kole v Teplicích, kde padl 2:3, a Teplice ve Zlíně v 19. kole. „Na lavičce jsme neměli takovou sílu, abychom naši hru mohli nějak oživit," zanaříkal jejich tehdejší kouč Jiří Jarošík po prohře 1:2.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Brna Martin Berkovec inkasuje třetí gól na hřišti Liberce.

„Tohle je vždy nepříjemné. Sice nám se nestalo, že bychom měli na lavici jen čtyři hráče, ale také jsme během jara neměli na některé posty náhradu a věděli jsme, že to musíme nějak odehrát. Když máte štěstí, řešit to nemusíte, jinak se s tím musíte poprat," konstatoval liberecký kouč Luboš Kozel.

Když pak Zbrojovka u Nisy prohrávala po půlhodině hry už 0:3, síla na případné zdramatizování duelu ji chyběla. „Ale nechci, aby to sklouzlo k tomu, že jsme prohráli, protože jsme měli jen čtyři hráče na lavičce. V poločase byl výsledek 0:3 a s tím hráči z lavičky neměli nic společného. A i kdybychom jich tam měli deset, výsledek bychom pravděpodobně neotočili. Ovšem samozřejmě bychom se o to mohli alespoň pokusit, protože otočit zápas je to nejlepší, co vás ve sportu může potkat. Takhle jsme už museli kalkulovat se středečním zápasem," připomněl Hašek předposlední kolo základní části, v němž doma hostí České Budějovice.

I proto už v pauze střídal nejlepšího ligového střelce a klíčového muže Brna Jakuba Řezníčka. „Spoléháme na jeho střelecké schopnosti a není potřeba ho tady utavit do mrtva za stavu 3:0 pro soupeře. Vystřídal jsem ho v poločase, aby byl čerstvý na středu," vysvětlil Hašek, jemuž se pro další zápas v Liberci vykartoval obránce Hlavica. „Snad se nám někdo po nemoci vrátí," zadoufal Hašek.

Reklama